Ennio Morricone és André Heller közösen írnak musicalt

Ennio Morricone, világhírű olasz zeneszerző és André Heller osztrák művész közös musicalen dolgozik.

Morricone hamarosan válogatott munkáival érkezik Bécsbe: 2014. február 16-án 50 Years of Music címmel ad koncertet a 84 éves karmester egy 160 fős zenekarral a Wiener Stadthalléban. Az előadás Morricone teljes életművét lefedi majd, ami világszerte hetvenmillió eladott lemezt jelent, és 1959-ben Morricone első, Franco Rossi Morte di un amico című filmjéhez komponált zenéjével kezdődött, öt évvel később pedig már nemzetközi visszhangra talált: akkor írta meg Sergio Leone Egy maréknyi dollárért című filmjének zenéjét.

Morricone a legnagyobb hollywoodi rendezőkkel dolgozott együtt, a filmdrámától a történelmi filmeken át a kalandfilmekig, sőt a horrorig. Írt zenét Pasolini filmjeihez (Dekameron, Canterbury mesék), politikai krimihez (Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében, A polip című tévésorozat), hollywoodi szuperprodukcióhoz (Volt egyszer egy Amerika, Zaklatás, Célkeresztben).

A zeneszerzőt öt alkalommal jelölték az Oscar-díjra - Mennyei napok (1978), A misszió (1986), Aki legyőzte Al Caponét (1987), Bugsy (1991, Malena (2000), - az amerikai filmakadémia végül 2007-ben életművéért honorálta művészetét. Morricone több magyar filmhez is szerzett zenét, így Gyarmathy Lívia A csalás gyönyöre című alkotásához, illetve a Perlasca című olasz-magyar háborús drámához.

Kimaradt?