Zorán a TIFF-házban ült, de nem a babérjain

Közönségtalálkozó előzte meg pénteken a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas művész, Zorán kolozsvári koncertjét. A TIFF-házban zajló beszélgetésen a John Lennonnal való találkozásról, a testvérével és Presser Gáborral való 36 éves együttműködésről is mesélt a 71 évesen is fiatalos zenész, aki még most se hajlandó ülni a babérjain.

Inkább gyakorlati okokból, mint művészkedésből lett Sztevanovity Zoránból egyszerűen csak Zorán, hisz a szerb testvérek (Zorán és Dusán) vezetéknevét nehéz volt kiejteni Magyarországon. Ugyanezért nem került be a Sztevanovity a zenekaruk elnevezésébe sem – mesélte az énekes a kolozsvári közönségtalálkozón, amely a péntek este fél 9-kor kezdődő koncertjét előzte meg.

A pár hónapostól ezüsthajúig minden korosztályt felölelő közönség előtt a Kolozsvári Rádió munkatársa, Zilahi Csaba faggatta a művészt a magyar nyelvű beatzene hőskoráról, arról az időről, amikor (a Szörényi-Bródy páros után) a Zoránék által alapított Metro együttes volt a második banda, akik saját, magyar nyelvű beatszámokat írtak és adtak elő.  A Kócos kis ördögök ezen első számok egyike volt.

https://www.youtube.com/watch?v=idTuAntwErQ

Zorán Kolozsváron mesélt történeteiből kiderült, mennyire fontos neki testvére és művésztársa, Dusán. A fiatalabbik Sztevanovity-fivér már középiskolás korában verseket írt, így kézenfekvő volt, hogy ő szerezze a Metro együttes dalait. Az együttműködés pedig olyan jól sikerült, hogy máig tart, tette hozzá Zorán.

A művész élete egyik legemlékezetesebb eseményének tartja, hogy találkozott és kezet fogott John Lennonnal. A találkozó egy impresszáriónak köszönhetően valósult meg, aki az a ritka teljesítményt is elérte, hogy összehozta egy színpadra a három nagy konkurens magyarországi beatzenekart: az Illést, az Omegát és a Metrót.

„Ez az úriember vitt el engem meg Zalatnay Cinit Londonba, inkább olyan levegőbe való beleszagolás céljából” – emlékezett vissza a most 71 éves zenész.  A zenész-impresszáriónak köszönhetően a Marshall cégtől teljes erősítő-berendezést kapott a Metro együttes, aminek abban az időben, a tákolt felszerelések korában (a 1960-as évek végén) Magyarország összes zenekara csodájára járt. De neki köszönhette a  John Lennonnal való találkozást is a londoni Speakeasy nevű zárt klubban. A klub azóta bevonult a rocktörténelembe, mert tagjai a kor leghíresebb beat- és rockzenészei közül kerültek ki. „Bementünk a klubba, és ott ült John Lennon, Ringo Starr és két másik srác – nem Beatles-tagok, mert azt megjegyeztem volna…nos, Gábor (az impresszárió) pofátlanul odament az asztalukhoz, és azt mondta: Uraim, itt van egy kelet-európai kollégájuk! Ők meg felugrottak, mert rendes angol urak egy ilyen felszólításra nem maradhatnak ülve, én meg mindenkivel kezet fogtam. Utána nem akartam kezet mosni…Szóval, már akkor is elő legendák voltak” – emlékezett vissza Zorán a találkozásra.

A zenész első szólóalbumja, ami azóta mérföldkőnek számít a magyar rocktörténetben, 1977-ben jelent meg - Presser Gábor bíztatására, aki meglátta Zoránban, hogy „jobban állna” neki egy szólókarrier. Ennek ellenére soha nem mondott le az őt jellemző csapaszellemről, és – noha a lemezeken az ő neve szerepel nagy betűkkel – mindig zenekarral játszott és játszik a mai napig.

Presser Gáborral, akárcsak Dusánnal, azóta is tart az együttműködés: a legtöbb számának a Presser Gábor – Dusán páros a szerzője. „Amikor ennek harmincadik évfordulóját ültük, született is egy dal pontosan ezzel a címmel, hogy Harminc. Egyik legfontosabb gondolata pedig az, hogy ki hitte volna, hogy kibírjuk egymást harminc éven át, hisz hármunk közül egyik sem könnyű eset” – tette hozzá a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zenész.

https://www.youtube.com/watch?v=9uEblTieP4Y

Zorán azt is elárulta: éppen egy olyan album stúdiófelvételein dolgozik, amely más előadóművészekkel duettben énekelt dalokat tartalmaz majd: többek közt Palya Beával, Bródy Jánossal, Gerendás Péterrel, Presser Gáborral, és - Rúzsa Magdival. „Amikor Magdit meghívtam az Aréna-koncertre, akkor merült fel, hogy – lévén hogy ő magyar létére jól beszél szerbül, én meg szerb létemre jól beszélek magyarul – alkossunk egy számot, amiben két versszak szerbül van. Ez lett az Ederlezi, Kusturica filmjének  a zenéje, ami azóta világhírű lett, és ami valójában egy balkáni cigány népdal. Mi a Goran Bregovics által szerzett szövegváltozatot énekeljük majd az albumon.”

https://www.youtube.com/watch?v=jTI40_uef1g

A más zene stílusokkal kapcsolatban a művész azt mondta: sokkal megengedőbb az új irányzatokkal szemben, mint azt általában hajlamosak hinni róla. Hisz pontosan emlékszik, milyen fogadtatásban részesültek a közvélemény hivatalosságai részéről a kezdet kezdetén ők, „dzsungelből szabadult hosszú hajú tam-tam zenész ősemberek”. „Próbálom meghallani, mi az a legújabb zenékben, ami érték. Nem csak a saját műfajomhoz tartozó számokat adnék be a rádióba, ha műsorvezető lennék” – vallja Zorán, aki nagyon komoly meggyőződéssel vallja, hogy mindig az aktuális feladatra kell koncentrálni.

„Soha nincs lejátszott meccs”, mondta Zorán, „minden egyes kis csatát újra meg kell nyerni, és nem lehet ücsörögni a babérokon soha. Ez egy biztos vezérelv az életemben.”

A Zorán-koncert pénteken este fél 9-kor kezdődik a kincses város Főterén, a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat részeként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?