Csak magyar felirat nincs a most avatott temesvári szobron

Pénteken szoboravatásokkal rajtolt a Temesvári Városnapok rendezvénysorozat. A Rózsapark főbejáratánál állították fel Mühle Vilmos rózsakertész, kertészeti szakíró mellszobrát. A szobor mellett négynyelvű tábla hirdeti a kiváló császári- és királyi rózsakertész érdemeit, magyarul ezek nem olvashatók.

A Rózsapark főbejáratánál állították fel Mühle Vilmos (Kulm, 1845. 09. 21. – †Temesvár, 1908. 09. 15.) rózsakertész, kertészeti szakíró mellszobrát. A szobor mellett négynyelvű (román, német, angol és francia) tábla hirdeti a kiváló császári- és királyi rózsakertész érdemeit, aki növényhonosítással és magtermesztéssel foglalkozott, több távoli rózsafajt honosított meg hazánkban, kertészeti témájú cikkeket írt. A Mühle Vilmos rövid életrajzát ismertető táblák közül hiányzik a magyar nyelvű változat, pedig az európai hírű temesvári kertész a rózsatermesztés népszerűsítésére 1887-től 1899-ig magyar nyelven adta kia a Rózsa Újságot. Mühle Vilmos fiát, rózsanemesítő tevékenységének folytatóját Árpádnak hívták és ez sokat elárul a családfő magyar érzelmeiről.

Mühle Vilmos, a temesvári Rózsapark alapítója mellszobrát Nicolae Robu polgármester leplezte le, aki az eseményre meghívta a rózsakertész ükunokáját, Mühle (Basica) Klárát is.  Részt vett a szoboravatáson Wágner István kolozsvári kertészmérnök, rózsanemesítő, több mint 50 rózsafaj atyja, aki meghatottan beszélt nagy elődje tevékenységéről. Wagner úr, aki a Rózsabarátok Romániai Egyesületének alapító elnöke, a nagy rózsakertész fia, Mühle Árpád kertészi munkásságáról is beszélt. Mühle Árpád hozta létre a mai formájában a temesvári Rózsaparkot, amely a két világháború közötti időszakban 1400 rózsafajjal Közép-Kelet Európa legnagyobb rosariuma volt.

Mühle Vilmos mellszobra Aurel Gheorghe Ardelean szobrászművész alkotása. A művész munkásságát dr. Ciprian Radovan festő, műkritikus, tudós vegyész, egyetemi tanár méltatta, nagyra értékelve a szobrász bánsági kulturális személyiségeket ábrázoló portrésorozatát, amely újabb kiváló alkotással gazdagodott.

A szoboravatáson részt vettek a temesvári Mühle-ház megmentésére szerveződött civil csoportosulás képviselői, akik több alkalommal tiltakoztak a műemlék épület elpusztítására irányuló „restaurálási munkálatok” ellen. A Mühle család műemlék házának állapota továbbra is válságos, a tetejétől megfosztott épület állaga napról-napra romlik, és ha nem történik semmi, előbb-utóbb a teljes pusztulás sorsára jut. A városháza szobrot állíttatott Mühle Vilmosnak és post mortem a város díszpolgárává avatta a nagy rózsakertészt, de a magántulajdonban levő Mühle-ház megmentésére nem találtak megoldást a városatyák.

A Központi Parkban, a személyiségek sétányán katonai tiszteletadás mellett Ion Românu zenetudós, karmester és Edouard Pamfil pszichiáter, író, grafikus, gitárművész, az egyik utolsó XX. századi polihisztor mellszobrát is felavatták a városvezetés és a helyi kulturális élet jeles képviselői jelenlétében. A szobrok Aurel Gheorghe Ardeleanu és Ştefan Luigi Varga temesvári szobrászművészek alkotásai.

Kimaradt?