A sepsiszentgyörgyi Osonóval ünnepelt Bangkok

Kedden este a Carnival című székelyföldi-thaiföldi koprodukcióval, valamint a Moradokmai- Osonó közös projektjeit bemutató fényképkiállítással ünnepli 40 éves évfordulóját a Bangkoki Román Nagykövetség - tájékoztatta lapunkat Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi társulat vezetője, aki elmondta: Gruia Jacotă bangkoki nagykövet kezdeményezésére lesz az Osonó két hónapos ázsiai turnéjának záróprogramja „születésnapi ajándék" is.

 Az ünnepségnek, amelyre a szervezők 150 közméltóságot, nagykövetségek és minisztériumok diplomáciai képviselőit várják, a Bangkok Art and Culture Center ad otthont. A kilencszintes, hatalmas kulturális centrum nem ismeretlen a társulat számára, hiszen 2010-ben, a Részletek a bolyongás meséiből című előadás thaiföldi turnéja alkalmával, az Osonó avatta fel a frissen átadott épület kilencedik emeleti előadótermét. Azóta a társulat minden évben fellép a Bangkok központjában található művészeti-komplexumban.

Fazakas Misi kifejtette: az osonós színészek életmódjává vált, hogy utaznak, és nem csak színházi, hanem oktatási és szociális projekteket valósítanak meg. „Ez a fajta jövés-menés, ami most az Osonóra jellemző, gyakorlatilag mindannyiunk látókörét kitágította” - mutatott rá Fazakas Misi. Elárulta azt is, hogy az elmúlt két hónapban, Thaiföldön és Kambodzsában huszonnyolc előadást játszottak, közel nyolcezer néző számára. „Jól esett, hogy olyan előadást mutattunk be, amely kérdéseket tud elindítani nézőkben és erre ők pozitívan reagáltak. A közönségtalálkozókon, illetve az előadások utáni beszélgetéseken sok mindenről szó esett.

Kambodzsában például találkoztunk egy olyan művésszel, aki abbahagyta a pályáját - a megélhetés miatt most egy vendéglő tulajdonosa- és már hét éve nem játszott illetve nem is rendezett. Lelkesen mondta előadás után, hogy újra kedvet és lendületet kapott. Ő volt az, aki visszahívott bennünket jövőre, hogy hozzunk létre valamit közösen. Azt hiszem az nagyon fontos, hogy impulzust tudtunk adni embereknek. A szabadság, a társadalom és az egyén problémája kapcsán egy festőművész jelezte vissza, hogy mennyire fontos szerepe van a művészetnek abban, hogy tudjuk megélni a szabadságot” - mesélt élményeiről Fazakas Misi.

Hozzátette: rengeteg tervük van. Folytatják azt az önkéntes projektet, és a thaiföldi  Moradokmai iskolából idén is jön egy fiatal fél évre az Osonóba. Emellett visszahívták őket tanítani  egyetemekre, iskolákba. Kambodzsában egy közös előadás létrehozása is felmerült, az ottani cirkusziskolába meghívták tanítani a sepsiszentgyörgyi színjátszókat, és emellett egy Indiai turnét is terveznek jövőre. „Azt hiszem, ezek olyan lehetőségek az én személyes életemre nézve, de úgy gondolom, hogy az Osonó és az osonósok életére nézve is, amelyek sokat tudnak bennünket segíteni abban, hogy megtanuljuk egy másik kultúrára való odafigyelést, a toleranciát, nem utolsó sorban nagyon sok impulzust kapunk az emberektől, akikkel találkozunk.

Ezt valahogy magunkban összegyűjtve, miután hazamegyünk az otthoni terveinkben, projektjeinkben, az otthoni diákjainkkal és a színházműhelyünk következő bemutatóiban is tudjuk kamatoztatni. A kölcsönhatás azt hiszem ebben a világban nagyon fontos és itt tényleg van lehetőség rengeteg ilyen kölcsönhatást megélni. A tét az, hogy ezt hogy tudjuk hazavinni és hogyan tudjuk átadni otthon, Sepsiszentgyörgyön” - összegzett Fazakas Misi.

Kimaradt?