Inter-Art Nagyenyeden: alkotótábor, csak bátraknak

Az egyiptomi Reem Hassan és Kareem Mahmoud Helmy El Basiouny egyéni kiállításai nyitották meg a nagyenyedi Inter-Art alkotótábor idejére tervezett kiállítások sorát. Míg Kareem Helmy a kultúrotthonban aratott osztatlan sikert, Reem Hassan az alapítvány galériájában tárta szorongva a kíméletesnek egyáltalán nem nevezhető kollégák elé alkotásait.

Átfogalmazott világ

Az alexandriai egyetem tanáraként Kareem Helmy több egyiptomi művészeti szervezet tagja, számos kitüntetés mellett pedig, 2001-ben a 22. kairói szalon kitüntetettje – ismertette a fiatal festőt Ioan Hădărig, az alapítvány művészeti igazgatója.

Kareem nagyenyedi kiállítása világunk átértékeléseként közelíthető meg. A tudatalatti képzeletre hat, az alkotásokban a hiányzó személynek is érezzük jelenlétét. A legapróbb részletek is az alkotó gondolatvilágának gazdagságát, színességét tükrözik, a technikai magabiztosság pedig csak fokozza az élményt. Kareem erénye, hogy alkotásaival magával ragadja a szemlélőt, akaratlanul is azonosul vele, ami a nagy művészek sajátossága – hangzott el a a megnyitón.

Színgeometria

Reem Hassan, az alexandriai főiskola tanára, aki művészeti filozófiából doktorált, az alapítvány galériájában állított ki. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett már részt Argentinától Franciaországon át, Kairóig.

A galériában bemutatott anyag geometriai formák és a színek játékaként fogalmazható meg, ami a kollégák részéről vegyes fogadtatásban részesült. Alkotásaiban az őszinteség, a pajkos játékosság érezhető, ami előző munkáihoz viszonyítva a nagyszerűen kezelt technikák révén hat üdítően a szemlélőre.

Kimaradt?