Weörös-vonat érkezik Tusnádfürdőre

A kedden kezdődő 24. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor rendezvénysorozata a Weöres Sándor Centenáriumi Év következő állomása; a Weöres-mozdony hétfőn délután indult Tusnádfürdőre a budapesti Keleti pályaudvarról.

A témavonatként működő járaton Hűvösvölgyi Ildikó, valamint Csomós Lajos és Gulyás Attila, a Békéscsabai Jókai Színház színészei olvasnak fel a Weöres Sándor-életműsorozat utolsó kötetéből, amely Elhagyott versek címmel jelent meg a Helikon Könyvkiadó gondozásában. Az írásokhoz irodalomtörténeti összefűzést Kovács Attila Zoltán, a kiadó irodalmi főszerkesztője ad. A vonat kedd reggelre, a tábor indulására érkezik Tusnádfürdőre.

Azt mondjuk, hogy Weöres Sándor költészete határtalan: ez az utazás pedig azt mutatja meg, hogy miképpen lehet a határokon átívelő kultúrával megjelenni, megérkezni és elindulni, ennek a végtelennek a részévé válni – mondta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a vonat indulása előtti sajtótájékoztatón Budapesten.

Mint fogalmazott, mérföldkő ez számukra, hiszen olyan gazdag kultúrkincset tudnak eljuttatni a határon túlra a művészet közreműködésével, amely nemcsak a nyelvi játékosságot és a magyar nyelv gazdagságát, hanem értékrendet is közvetít.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjával Tusnádfürdőn a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Posta sátraiban találkozhatnak az érdeklődők.

A színházi sátorban kialakított Weöres Sándor-olvasósarok a teljes életműsorozattal, valamint Weöres színházi írásait és kortársait bemutató válogatással várja az olvasókat. Az előadások előtt Weöres Sándor színházi témájú szövegeiből kap ízelítőt a közönség Steinert Ágota, a Weöres-életmű szerkesztőjének válogatásában. A Versfélóra című program keretében szerdán Németh Kristóf, csütörtökön Kolti Helga, pénteken Császár Angela színművészek tolmácsolják Weöres költeményeit.

A Magyar Posta sátrában gyermekprogramokkal, illetve a centenárium alkalmából kiadott bélyeget népszerűsítő képeslapakcióval várják a látogatókat. A KIM államtitkársága azzal a céllal hívta életre a Weöres Sándor Centenáriumi Évet, hogy a 20. század egyik legnagyobb magyar költőjének sokrétű életművét minél teljesebb és minél szélesebb körben megismertesse a közönséggel.

Kimaradt?