Hatvanezren a Félsziget első kolozsvári kiadásán

Mintegy hatvanezren vettek részt a Félsziget Fesztivál 11. kiadásán – közölték hétfőn a szervezők.

A július 18-21. között zajló fesztivál első kolozsvári kiadásán olyan nemzetközi sztárok léptek fel, mint Paul Kalkbrenner, Alborosie, Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra, a Ska-P, a Marky Ramone’s Blitzkrieg, a Modestep, a N.O.H.A., a Camo&Krooked, Benga, Pete Tong, Umek vagy a Rotfront, de a mintegy 140 előadó között hazai és magyarországi sztárok és kevésbé ismert, de tehetséges előadók is szép számban szerepeltek.

A négy nagy zenei helyszín – a Nagyszínpad, a Kiss Terasz, a Freedom Music Aréna, a Cluj Rocks Stage – mellett több alternatív helyszínen is zajlottak a koncertek, bulik: a Janislandben folk- és világzene, a Bruno Unplugged Wine Gardenben akusztikus koncertek, a Red Bull Sound of Townnál a legjobb helyi DJ-k, a MIÉRT Pubban erdélyi magyar zenekarok, a Sotóban és a Cleóban elektronikus zene, a Tatratea afterparties by wUnderBarnál pedig délig tartó afterpartik zajlottak.

A fesztivál legnagyobb közönséget vonzó nagyszínpados előadója Paul Kalkbrenner volt, a Kiss Terasznál a Modestep, míg a Freedom Music Arénában a Șuie Paparude bizonyult a legnépszerűbb előadónak, az év nagy pozitív meglepetését pedig az olasz The Sweet Life Society okozta fergetegesre sikerült nagyszínpados koncertjével.

A fesztivál nemzenei kínálata is minden korábbinál gazdagabbnak bizonyult színházi előadásokkal, irodalmi délutánokkal, az I. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság döntőjével, kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel, humorprogrammal, a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 helyszíne köré tömörült civil szervezetek számos edukatív és szórakoztató jellegű programpontot biztosítottak, az Independence Zone-ba tömörült szervezetek drogprevenciós programja pedig minden korábbi évnél eredményesebbnek bizonyult az idén. A kínálatot számtalan szórakozási és sportlehetőség egészítette ki.

A Félsziget a multikulturalizmus és az etnikumközi párbeszéd elkötelezett támogatójaként az Igen, tessék! mozgalommal együttműködve hívta fel a rendezvényen működő eladási pontok többnyelvűségére a figyelmet. A standoknál kihelyezett táblák révén a magyar, a román és az angol nyelvű kiszolgálást jelezték. A fesztivál gazdasági egységei a kiszolgálás nyelveit jelző saját táblákkal rendelkeztek, amelyeket a szolgálatban lévő személyzet nyelvtudásától függően, időszakosan cseréltek. A jelzések egyszerre segítették az árusok eladását és könnyítették meg az ügyfelek nyelvválasztását, anyanyelvű tájékozódását. Az Igen, tessék! mozgalom a fesztivál négy napja alatt 128 táblát helyezett ki. Román-angol változatból csak 21-et, románból mindössze egyet igényeltek a cégvezetők, a jelzések túlnyomó többsége így háromnyelvű kiszolgálásról biztosíthatta a Félsziget fesztiválozóit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?