Új korszakot nyitott a Félsziget Fesztivál (GALÉRIA)

Új korszak kezdődött el a Félsziget második évtizedével – jelentette ki Bodor László fesztiváligazgató csütörtökön, a rendezvény első napján tartott sajtótájékoztatón. Az új korszak egyrészt az új helyszint jelenti, a fesztivál ugyanis tíz év után Marosvásárhelyről Kolozsvárra költözött, másrészt új koncepciót is, több nevelő jellegű programmal.

"A Félszigeten meg akarjuk tanítani a résztvevőket, hogy miként kell civilizáltan és toleránsan élni egy társadalomban, tisztelni a környezetet" - mondta Bodor, aki szerint a Gorbó völgyi Félszigeten egy "mini-Kolozsvárt" építettek fel.

Az idei Félsziget költségvetése hétszázezer euró, az összeg hatvan százalékát szponzorok támogatásából biztosítják, a többit az eladott bérletek és jegyek árából kéne fedezni. Ahhoz, hogy "nullában" legyenek, még sok napijegyet kell eladni, állítják a szervezők, akik az eddigi mérleg szerint ötezer bérletet és 2000 napijegyet értékesítettek.

Szerdán délután 6-kor megnyitották a kapukat a kíváncsiskodók előtt, becslések szerint mintegy kétezren néztek körül a nulladik napon a helyszínen.

"Tisztában vagyunk azzal, amit a marosvásárhelyi Vikendtelep jelentett a fesztiválozóknak, és azzal is, hogy ez itt hiányzik. De az vigasztal, hogy más, nagy nyugat-európai fesztiváloknak sincs strandjuk. Igyekeztünk annyi programot beiktatni, hogy bőven legyen mivel elfoglalnia magát annak is, aki egész nap itt tartózkodik, sátorral érkezett" – mondta Bodor László.

A fesztiválra kilátogatott Emil Boc polgármester és Horváth Anna alpolgármester is, miután annak rendje és módja szerint karszalagot kaptak. Boc beismerte, először vesz részt a Félszigeten, és igyekszik minél több koncertre kijutni. A polgármesteri hivatal egyébként az infrastrukturális fejlesztésen kívül 150 ezer euróval támogatta a rendezvényt. Boc külön kiemelte, a fesztivál történetében először van vezetékes áram, és ez is a kolozsvári önkormányzat támogatásának köszönhető.

Horváth Anna alpolgármester pénteken fesztiválnapot tart. „Holnapra, péntekre teljes fesztiválnapot terveztem, persze már megvan ebből a családi probléma, mert a gyerekeim nehezen fogadják el, hogy én fesztiválozok, és ők közben a nagyszülőkkel vannak, kimaradnak a Félszigetezésből. De ezen most ketten akarunk részt venni a férjemmel. Gyűjtöm az erőt és a bátorságot a bungee-jumpingozáshoz és a szponzorokat a helikopteres város- és völgynézéshez. Be akarok kukkantani az Életfa Egyesület programjaiba és nagyon várom a Kusturica koncertet, de a borkóstolót sem fogom kihagyni” – jelentette ki Horváth Anna apolgármester.

Ezzel a helikopterrel szeretne repülni a Gorbó-völgy és Kolozsvár fölött Horváth Anna apolgármester asszony (is). Egy fuvar 240 kerül... A motozást és csomagellenőrzést senki nem ússza meg. Horváth Anna a frissen kapott Félszigetes karkötőjével Horváth Anna alpolgármester és Bodor László fesztiváligazgató A polgármester csuklójára maga a fesztiváligazgató erősítette fel a belépésre feljogosító karszalagot Hajó már van, kalózok kerestetnek Hungaromagyarázatok Még legalább 400 sátornak van hely A hűvös hajnalokon jól fog majd az otthoni tigrismintás ágytakaró Van, aki máris fáradt, és van, aki még itt is tanul...

Kimaradt?