Huszadik kiadását ünnepli idén a Segesvári Akadémia

Huszadik alkalommal kerül megszervezésre a Segesvári Akadémia. A komolyzenei fesztivált és mesterkurzust, a berni (Svájc) Cultura Viva Sighisoara Egyesület szervezi a Segesvári Városházával és a bukaresti Elan Alapítánnyal közösen.

Az Akadémiát 1993-ban alapította Alexandru Gavrilovici, a berni Szimfonikus Zenekar koncertmestere Heidi Indermuehle svájci fuvolaművésszel. A svájci és romániai fiatal zenészeknek szánt nyári mesterkurzus az évek során elismert komolyzenei rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol nemzetközileg elismert zenészek irányítják az akadémia diákjait, illetve koncerteznek a fesztivál során. 2009 óta fotó és film, valamint képzőművészeti kurzusokkal bővítették a programot.

A fesztivál idén is augusztus elsején, Svájc nemzeti napján startol egy szabadtéri havasi kürt (ún. aplhorn) koncerttel, majd a Városháza dísztermében ünnepélyes gálakoncerttel. A Segesvári Akadémia a város középkori várában zajlik 2013. augusztus 1. és 14-e között.

A idei év mérföldkő: a Segesvári Akadémia huszadik, jubileumi kiadására kerül sor. Ebben az évben 4 különböző helyszínen (a Városháza díszterme, a Kolostor templom, a zsinagóga és a Kovácsok bástyája) összesen tizenöt hangversenyre kerül sor. A jubileum alkalmából ugyanakkor a Kovácsok bástyájában képzőművészeti tárlat nyílik Svájci pavilion címmel, amelynek kurátora Ingrid Erb svájci műépítész.

Ugyancsak a fesztiválon kerül sor Könczei Árpád erdélyi zeneszerző Intermezzo – szóló nagybőgőre című művének ősbemutatójára, amelyet Kostyák Botond nagybőgő művész ad elő augusztus 3-án. A jubileumi kiadásra komponálta Daniel Schnyder svájci zeneszerző Drakool című zenei eposzát, amelynek bemutatója augusztus 9-én lesz.

A mesterkurzuson összesen mintegy harminchárom zenész vesz részt Svájcból, Ausztriából, Spanyolországból, Németországból, Magyarországról, Ukrajnából, illetve Romániából.

További részletek itt.

Kimaradt?