A fejlövésből meggyógyult pakisztáni lányról forgat filmet Davis Guggenheim

A Kellemetlen igazság című Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője, Davis Guggenheim akar filmet készíteni a lányok oktatáshoz való jogáért küzdő, tavaly fejbelőtt Malala Juszufzairól, akit a Time magazin idén a világ legbefolyásosabb személyiségei közé sorolt - írta a The New York Times.

Az egész világ aggódott az azóta szerencsésen felgyógyult diáklányért, akit tavaly tálib merénylők lőttek fejbe Pakisztánban, mert kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért és a BBC-nek urdu nyelven írt blogján megosztotta nézeteit erről a kérdésről.

A Supermanre várva: Az amerikai közoktatás hibái című dokumentumfilm alkotóját, Davis Guggenheimet két hollywoodi producer, Walter F. Parkes és Laurie MacDonald kereste meg egy Juszufzairól szóló portréfilm tervével. Mint Parkes elmondta: először játékfilmre gondoltak, de miután találkozott a Nagy-Britanniában gyógykezelt Malalával, belátta, hogy "senki sem lenne képes megszemélyesíteni ezt a rendkívüli fiatal lányt".

Parks szerint a Juszufzai ősszel megjelenő, I Am Malala (Malala vagyok) című önéletrajza nyomán születő dokumentumfilm finanszírozásával nem lesz probléma. A produkció 18 hónap alatt készülhet el, tehát a következő Oscar-ceremónián még nem jöhet számításba. A készülődő hollywoodi siker előtt azonban még egy rangos elismerés várhat a diáklányra, ugyanis az idei Nobel-békedíj jelöltjei között szerepel. A díjazott nevét október közepén hozzák nyilvánosságra Oslóban.

Egy indiai filmrendező, Amdzsád Khán egyébként már korábban bejelentette, hogy meg akarja filmesíteni Juszufzai életét.

A lány nevét viselő alapítvány, amelynek Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati követe is felajánlotta támogatását, pedig tavasszal számolt be arról, hogy az összegyűlt adományokból 40 lány oktatására alkalmas iskolát építenek Pakisztánban.

A 16 esztendős Malala Juszufzai a napokban az ENSZ Közgyűlésére is eljutott New Yorkba. Pénteki felszólalását, amelyben a kötelező, ingyenes oktatást szorgalmazta, Gordon Brown, a nemzetközi szervezet oktatási ügyekben illetékes különleges megbízottja szervezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?