Szénafesztivál Verespatakon: az idei az utolsó?

Noha egyre több jel utal arra, hogy a Szénafesztiválnak otthont adó hegységet előbb-utóbb aranybányává alakítják, a szervezők idén is megtartják a rendezvényt. A Szénafesztiválnak (FânFest)  már nyolc éve az a célja, hogy Verespatak turisztikai potenciáljára és a környező táj varázsára hívja fel az arra látogatók figyelmét. Az idei magashegyi rendezvénysorozat augusztus 15-én kezdik és 18-áig tart.

“A verespataki Szénafesztivál idén is a társadalmi aktivizmus, a kultúra, valamint a természet, épített örökség és ember iránti tisztelet jegyében fog zajlani” – ígérik a szervezők közleményükben. Hozzáteszik: nem titkolt szándékuk, hogy a fesztivál résztvevői megszeressék a helyet és év közben is visszalátogassanak Verespatakra, bekapcsolódjanak a bányaberuházás elleni tiltakozó akciókba.  

“A Szénafesztivál idejére egész Verespatak egy óriási színpaddá változik: az udvarok előadások és aktivista megmozdulások helyszíneivé, a házak kiállítóterekké, a tisztások koncerttermekké alakulnak” – olvasható a közleményben. A rendezvény idején konferenciákra is sor kerül, amelyek célja, hogy Verespatakot felvegyék az UNESCO világörökségi listájára.

A Szénafesztre megerősítette részvételi szándékát az olaszországi Motus színtársulat, amely külön erre az alkalomra színre vitt produkcióval érkezik, egyenesen a Velencei Biennáléról. Lesznek műhelygyakorlatok a Civil Színház projekt keretében, beszélgetések, viták, kiállítások, a zenei kínálatban pedig a Travka, a Luna Amară, az Implant Pentru Refuz, a Blanoz, a Norzeatic, a Negură Bunget, a Krema Kawa szerepel. Gyerekprogramkkal is készülnek a családos résztvevők számára, a természetimádók pedig vezetett gyalog- és biciklitúrákon vehetnek részt.

A szervezők ugyanakkor nem rejtik véka alá, hogy egyre mostohább anyagi körülmények között végzik munkájukat, így a mostani FânFest-re gyűjtésbe fogtak. Bárki, bármekkora összeggel hozzájárulhat a fesztivál finanszírozásához itt.

„A Szénafesztivál nemcsak az embereknek, hanem az emberekről is szól, az emberi szolidaritásról” – nyilatkozta az egyik szervező, Mihnea Blidariu.

„Néhány bukaresti politikus abban reménykedik, hogy ez lesz az utolsó nyarunk Verespatakon. Azon munkálkodnak, hogy törvényeket módosítva lehetővé tegyék a ciánalapú rombolás projektjét. De mi innen soha nem fogunk elmenni. Arra kérünk mindenkit, vegyenek részt a FânFest-en, és mutassák meg a politikusainknak, hogy a romániaiaknak is van szavuk, nem történhet csak az, amit a kanadaiak akarnak. Verespatak addig létezik, amíg hisszük, hogy az ember fontosabb az aranynál” - mondta Eugen David, a ciánalapú nemesfém-kitermelést ellenző Alburnus Maior Egyesület elnöke.

A Szénafesztivál programjának alakulásáról a www.fanfest.ro oldalon lehet tájékozódni. Ugyanitt találhatók információk az odautazás körülményeiről és szálláslehetőségekről is, de a 0745 370 524 telefonszámon is felvilágosítást nyújtanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?