A Zokogó majom szerzőjére emlékeztek

 

A harmadik Kolozsvári Magyar Napok nyitórendezvényén ösztöndíj-alapítással és -átadással tisztelgett a Zokogó majom szerzőjének emléke előtt a Bálint Tibor Baráti Társaság (BTBT).

kissgabor balint tibor harangozas-06

A Kolozsvárért szól a harang című rendezvényen adták át az ösztöndíjat a csíkszépvízi Kovács Gizellának. Egyed Emese költő, a Társaság elnöke elmondta, az ösztöndíj évi 180 000 forintot jelent, amelyet a BTBT ítél meg.

A 2002-ben elhunyt neves író, műfordító így vallott a szülőföldről az Egyszer én is harangoztam című írásában: „A szülőföld az a város, ahol egyszer én is harangoztam a Szent Mihály-templom tornyában, csimpaszkodva a súlyos kötélbe, miközben a diadaltól kiáltozni, a félelemtől pedig jajgatni szerettem volna (…); a harangozó azonban némán és szigorúan állt mellettem, mintha biztatna: húzzad csak, fiam, húzzad, a te városodnak harangozol estére és úgy illenék, hogy minden itt lakó egyszer harangozzon ebben a toronyban!”

Ez az írás szülte az emlékharang ötletét, ezáltal is megörökítve a Zokogó majom szerzőjének az emlékét. Az emlékharang az író Kőrösi Csoma Sándor (Dornei) utcai otthonának udvarán áll, amely egyben a baráti társaság székhelye is.

kissgabor balint tibor harangozas-11

A rendezvényen a Bálint Tibor ösztöndíjat elnyerő Kovács Gizella kongatta meg az emlékharangot, majd Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője is felszólalt: „Én úgy érzem, hogy a Kolozsvári Magyar Napok egy virtuális torony, amit három évvel ezelőtt sikerült felépítenünk, és összeköt az égiekkel, talán Bálint Tibor is hallja ezt a harangszót. A harang, amióta a keresztyén világ létezik, és egy hivatalos, intézményesített eszköze a jeladásnak, a közlésnek, mindig üzeneteket közöl a közösséggel. Úgy gondolom, hogy a Kolozsvári Magyar Napok ezt a küldetését betöltötte, és egy szimbolikus harangozás az egész hét, ami előttünk áll.”

kissgabor balint tibor harangozas-13

Az eseményen jelen volt Simon Edina konzul is, aki szerint a Kolozsvári Magyar Napok azért is fontos, mert egyre inkább hangsúlyt fektet arra, hogy a román közösség is megismerje és megszeresse a kolozsvári magyar kultúrát, ugyanakkor a rendezvénysorozat a fiatal tehetségeknek is lehetőséget ad a megnyilatkozásra.

A szintén felszólaló Kötő József színháztörténész megjegyezte: a Kolozsvári Magyar Napokkal azt akarják érzékeltetni, hogy a világ itthon van Kolozsváron.

Kimaradt?