Thaiföldi bemutatókon az Osonó színházműhely tagjai

Bemutatóra készül a Thaiföldön dolgozó Osonó színházműhely. Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi társulat vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy ezen a héten tartják a Moradokmai Színházi Központtal közös előadásaik bemutatóját.

Szerdán a Chang Janaprakal Chandruang által rendezett Nontok című thai tradicionális előadást, míg pénteken Bangkokban a Fazakas Misi által rendezett Carnivalt láthatja a közönség. Az Osonó három tagja május vége óta próbál a Moradokmai Színházi Központ Pathumthaniban található székhelyén. A központ vezetője által rendezett Nontok című előadás attól is érdekes, hogy az első olyan thai tradicionális előadás, amelyben egyes mitológiai szereplőket európai színészek jelenítenek meg.

A cselekmény azt a mitológiai történetet mutatja be, amelyben háború tőr ki az óriások királya – Tosakan vezette város, és Rama, az emberek királya városa között. Tosakan nem egy harcias jellemű óriás, így nem tudja, hogyan kell harcolni az emberek ellen, ezért úgy dönt, hogy a testvére, Mayarap segítségét kéri Rama király elrablásához. Amikor Rama király katonája, a szintén mitológiai hős Hanuman, azaz a fehér majom (Mucha Oszkár megformálásában) rájön, hogy Mayarap elrabolta a királyát, útnak indul, hogy megmentse és megölje az óriást. Útközben találkozik Machanuval, egy kisebb majommal, aki meglepően hasonlít hozzá. Kiderül, hogy ő az a fia, aki egy haltól született, de gyerekkorában elhagyták. Hanuman tovább megy az óriások városáig, ahol találkozik Pirakuan-al, Miayarap lánytestvérével (Daragics Bernadette alakításában). A lány segít neki megölni az óriást, mert az elrabolta az ő fiát is. Mivel az osonós színészek angolul szólalnak meg a színpadon, az előadásba angol-thai dialógusok épültek be.

A thai színházkultúrában nagyon fontos szerepe van az élő zenének és a hanghatásoknak. Még a fokozások és a színpadi feszültség elérése is hangszerek segítségével történik. A történetben szereplő karaktereknek (majom, óriás, angyal, katona) megvan a saját mozgásvilága és az évszázadok során kialakult tánc-koreográfiája, amelyet szintén zene kísér. Az előadás szövege viszont nem rögzített, így improvizatív módon épül be az előadásba, ezért egy-egy jelenet hangulata a commedia dell'arte stílusára emlékeztet.

A Fazakas Misi által rendezett Carnival című előadás az Osonóra jellemző színházi kulcsban készült el. A tavalyi illetve tavalyelőtti turnék sikerére való tekintettel döntött a két társulat az előadás újabb felújításáról. Két évvel ezelőtt ez volt az első olyan koprodukció Thaiföldön, amelyben thai és európai színeszek játszanak együtt. A jövő héten mindkét előadással Thaiföldön turnézik a thai-osonós csapat, majd július során egy kambodzsai és vietnami turnéra kerül sor. 

Kimaradt?