Hangzó Csodával zárult a kolozsvári Könyvhét (FOTÓGALÉRIA)

Weöres Sándor Haragosi, A paprikajancsi szerenádja, Téma és variációk és A tündér című verseinek közös elszavalásával ért véget az Ünnepi Könyvhét idei rendezvénysorozata Kolozsváron. A versmondást karitatív akció követte: három, Hangzó Csoda feliratú és az Sebő együttes tagjai által dedikált esernyőt árvereztek el a magyarországi árvíz károsultjainak megsegítésére. A kikiáltási ár 50 lej volt. Az első ernyőért még csak 70 lejt fizettek, a másodikért viszont már ádáz versengés alakult ki, végül 200 lejért lelt gazdára. A harmadikat a második árverezés vesztesének végül sikerült megszereznie 80 lejért, így mindenki jó járt, de legfőképpen a Mátyás szülőháza előtti téren összegyűlt közönség, amely jól derült a spontán kialakult versengésen. A hangulat adott volt a Sebő együttes szülőkben is kedves gyermekkori emlékeket idéző koncertjéhez.

Kellemes, családias vasárnap délutánnak zárult tehát a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét harmadik kiadása, amely a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, az RMDSZ Főtitkársága, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Kós Károly Akadémia Alapítvány közös szervezésében jött létre. A rendezvény ünnepélyes záróünnepélyére vasárnap késő délután került sor, ahol felszólalt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke.

„Valaminek vége van és valami elkezdődik. Vége van az idei könyvünnepnek, amelyet ismét megszerveztünk Kolozsváron.” – szólalt fel elsőként a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét zárómomentumán Kelemen Hunor RMDSZ elnök, aki a rendezvény sikereit számokban összegezte: tavaly 34, idén 39 könyvkiadó vett rész, és az 5 nap alatt majdnem 100 esemény megszervezésre, köztük 24 könyvbemutatóra is sor került. Kelemen Hunor köszönetét fejezte ki a jelen lévő könyvbarátoknak, íróknak, szerzőknek. Bíztató szavakkal zárta beszédét: „Jövőre is jelen leszünk, ahol még több kultúra, kolozsvári és nem csak kolozsvári könyvbarát lehet jelen itt, a Mátyás szülőháza előtti téren.”

A szövetségi elnököt követően Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke kapott szót, aki útravalóként kifejtette: „Indulás előtt, látván a kisfiam arcát az jutott eszembe, hogy önöknek csak azt kívánhatom: ugyanazzal a boldogsággal olvassanak, ugyanannyi öröm legyen az életükben, mint a kisgyermekben, amikor a betűket össze tudja kötni, és mély bele éléssel átöleli a szavakat.”

Zárszóként H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke fejezte ki köszönetét, elsőként társaihoz szólt, mindazokhoz, akik a színes könyvkínálatot felsorakoztatták. „Fiataloknak és időseknek egyaránt köszönöm a rugalmasságot, kitartást és elhivatottságot.”– így hangzottak H. Szabó Gyula búcsúszavai, aki a jövőbeli növekedés reményében arra bíztatja a városokat, hogy csatlakozzanak 2014-ben az eseményhez, így őrizve a közönség szívében a könyvet.

„Örömteli számunkra, hogy évről évre gazdagodik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. Idén egy „nulladik” nappal bővült a rendezvény, 14 helyszínen közel 100 program várta az érdeklődőket. Az elmúlt évhez képest a legnagyobb fejlődés a fiatalok könyv és kultúra iránti fokozott érdeklődésében mutatkozott meg” - összegezte az elmúlt öt napot Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese. Hozzátette: „a már hagyománnyá vált eseményen naponta több száz kolozsvári lakost kicsalogató színpadi programok mellett számos könyvbemutató, beszélgetés és dedikálás közül mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Az öt nap alatt 20 fiatal kultúrakedvelő önkéntes segítette a szervezők és kiadók munkáját, akiknek köszönjük hozzájárulásukat.”

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is folytatódott az RMDSZ Főtitkársága által kezdeményezett könyvadományozási akció, melynek célja: a szórvány magyar iskolákat a rendezvényre látogatók könyvadományaikkal támogathatják. Ugyanakkor nagy népszerűségnek örvendtek a lufit hajtogató gólyalábas bohócok és az élő szoborpark, rengeteg családot kicsalogatva a Mátyás szülőháza előtti térre. A kiadók elmondása alapján a tavalyi évhez viszonyítva hasonló volt az érdeklődés, főként 15 és 45 lej közötti könyveket vásároltak.

fotók: T. Koós Imola

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?