Hunyad Megyei Magyar Napok: ezer éves gulyás Lupényban

Végéhez közeledik a negyedik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat, míg az első hétvégén Vajdahunyad és Déva volt az események központjában, ezen a hétvégén elsősorban a Zsil-völgyi településeken ünnepeltek a magyarok.

Az időjárás is a lupényiak mellé állt szombaton, a IV. Hunyad megyei Magyar Napok nyolcadik napján, a Cinci Sud-nak nevezett menedékháznál még az eső sem esett a gulyásünnepség alatt. A gulyásfőző versenyre öt csapat nevezett be: a reformátusok csapata, az unitáriusok  csapata, az RMDSZ csapata, Öcsi és csapata, valamint Barbárok néven a futballrajongók csapata. A versenyzők közül mindenkit jutalmaztak, az üstben rotyogó finomságokból pedig közel 500 adag fogyott el. Az esemény külön érdekessége, hogy elkészült az első lupényi vegetáriánus gulyás is.

„Köszönjük szépen minden magyar embernek, aki a rendezvény mellé állt, munkájuk, odaadásuk példa lehet mindenki számára„ – fogalmazott Bendekfi Dávid, a lupényi RMDSZ elnöke, az esemény egyik főszervezője. Az egésznapos szabadtéri rendezvényt a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület tánccsoportjának előadása, valamint Szabó Zoli, az erdélyi Médiabefutó tehetségkutató döntősének fellépése zárta.

Ugyancsak szombaton Petrozsényban hagyományos bányászünnepséget tartottak, melynek különleges meghívottja, a Várpalotai Bányász Férfikórus a Boli-barlangnál és a római katolikus templomban is fellépett. A Várpalotai Bányász Férfikórus 1920-ban alakult férfikarként, majd 25 év után vegyeskarrá bővült.

A jelenleg 40 fős kórus Európa számos országában koncertezett sikerrel, városi és megyei kitüntetések mellett elnyerték a Magyar Rádió nívódíját is. Repertoárjukon a reneszánsztól a XX. századig egyházi és világi művek szerepelnek, de több oratórikus művet is bemutattak már. Petrozsény és Várpalota több mint tíz éve tart fenn testvérvárosi kapcsolatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?