Online zajlik a Ligeti György zeneszerző emlékére szervezett fesztivál

Online szervezik meg a harmadik Ligeti Fesztivált, amely ezúttal a halál és a zene kapcsolódásait vizsgálja. A Ligeti György zeneszerzőnek emléket állító rendezvény szerdán kezdődött és vasárnapig tart, a műsor koncertekből, mesterkurzusokból és zenetudományi konferenciából áll, az interneten közvetített tartalmak később is visszanézhetőek.

A kolozsvári Transylvania Art and Science Egyesület 2016 májusában szervezte meg először a fesztivált, a zeneszerző halálának 10-ik évfordulója alkalmából, azóta pedig kétévente tartják.

Ligeti György Dicsőszentmártonban született 1923-ban, tanulmányait Kolozsváron kezdte és Budapesten fejezte be. A Holokauszt túlélőjeként később Bécsben, majd Hamburgban telepedett le, ott is alkotott haláláig. Zeneműveivel felforgatta a hagyományos zeneszerzést, művei olyan híres filmekben jelentek meg, mint a Stanley Kubrick által rendezett 2001: Űrodüsszeia vagy a Tágra zárt szemek.

A fesztivál első rendezvénye egy mesterkurzus volt, amelyet Wolfgang Marx, a University College Dublin professzora tartott Könnyek a Mennyországban: A gyász zenéje címmel. Kutatási területei közé tartozik Ligeti György zenéje, a halál ábrázolása a zenében, a zenei műfajok elmélete, a zene és a post-truth kapcsolata, illetve tanulmányozta a Ligeti György műveire ható kulturális traumákat is. „Amióta az ember zenével kezdte kifejezni magát, az mindig kapcsolódott a gyászhoz és a halálhoz. Alig vannak olyan népek, amelyek temetési szertartásán nem hangzik el valamilyen zene. A halál örök téma marad a művészetekben, nem csak a zenében” – olvasható az esemény honlapján.

A második nap este 7 órától koncert hallgatható meg, In Paradisum címmel. A zeneszerző Alexandru Ștefan Murariu, aki a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára. A koncerten a következő darabok hallgathatók meg: La Cathédrale de Rouen IV, amelyet Claude Monet Roueni katedrális műalkotás-sorozata ihletett, El Niño, amely Alexandru Ștefan Murariu egyik első próbálkozása a komplex zenei struktúrák mezején. A programban szerepel még a De profundis illetve a Pasărea măiastră című műve, amely egy misztikus hangzásvilágot teremt meg a román mitológiából ihletődve. Az Espaces IV – Spezzati zenemű pedig különböző latin szövegekből és sugallatokból indul ki, és egy elhunyt emlékére írták, akárcsak az utolsó művet, a In Paradisum, Chorus Angelorum-ot.Pénteken 11 és 14 óra között kerül sor a nemzetközi zeneelméleti konferenciára, Thanatos a kortárs zenében: a tragikustól a groteszkig címmel. Az első előadást Vikárius László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense tartja, a másodikat Bianca Țiplea Temeș, a Ligeti Fesztivál főszervezője, utána Benjamin Levy, a Kaliforniai Egyetem (UC Santa Barbara) professzora következik, végül pedig Wolfgang Marx, a University College Dublin professzora.

Szombaton 19 órától A Sztüx átlépése: suttogások az alvilágból címmel tart „avant-Goth performanszt” Irinel Anghel zeneszerző, Călin Torsan klarinétossal együttműködve, amelyhez Alexandru Claudiu Maxim animációi társulnak. Irinel Anghel romániai zeneszerző, énekes, aki a mozgás, a színház, illetve az ének és a beszéd váltakozását alkalmazza előadásaiban.

A fesztivál legutolsó koncertje vasárnap este 19 órától kezdődik, A Macabre rejtélyei ... leleplezve címmel, az ausztriai Gottfried Rabl karmester és Vigh Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera szólistája közreműködésével.  

Kapcsolódók

Kimaradt?