Hunyad Megyei Magyar Napok: élőlánc az összetartozásért

Viharos tapssal köszönte meg a dévai közönség a marosvásárhelyi Tiberius Quartet előadását, a IV. Hunyad Megyei Magyar Napok ötödik napján – tájékoztattak csütörtökön a szervezők. A Drăgan Muntean Művelődési Ház kistermében tartott koncerten feledhetetlen élményben részesültek a résztvevők.

Az 1994-ben alakult együttes már számos nemzetközi színpadon aratott sikert, 2008 áprilisától a Marosvásárhelyi Filharmónia Állami Vonósnégyese. A koncertet követően az EMKE vajdahunyadi szervezetének jóvoltából gyűjtési akcióra került sor, Sütő András író szülőházának megvásárlására.

Brádon, a római katolikus plébánián olvasómaratont szerveztek, a jelenlévők Arany János és Petőfi Sándor, valamint magyar költők istenes verseiből olvastak fel. A brádi olvasómaraton jelentősége abban rejlik, hogy a városban élő magyaroknak csak ritkán van alkalmuk anyanyelvük gyakorlására, a legközelebbi magyar tannyelvű intézmény a 40 km távolságra lévő Téglás Gábor Elméleti Líceum. Vajdahunyadon és Piskin a Kovászna Megye Tanácsának támogatásával turnézó budapesti Trambulin Színház szórakoztatta az érdeklődőket, a társulat útban van, hogy Székelyföldön is fellépjen.

Az eső sem tudta otthon tartani a labdarúgás szerelmeseit, akik a Hunyad Megyei Magyar Napok Focibajnokságán vettek részt tegnap. A dévai Real Sport műfüves pályáján megrendezett bajnokságon 8 csapat vett részt: Don Bosco (Csernakeresztúr), Keresztesek (Déva), Miklós Csapat (Déva), Iskolások (a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum ificsapata), Dévai Ifjúsági Fórum, Dévai Szt. Ferenc, a a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum Elit csapata (a 2013,2012,2011-es végzős diákok). A megmérettetésben a Keresztesek csapat bizonyult legjobbnak, akik mindhárom lejátszott meccsüket megnyerték.

A dévai Téglás Gábor Líceum diákjai, tanárai, valamint az intézményben vendégeskedő szegedi diákok és tanáraik 1 km hosszú élőlánccal mutatták meg a nemzeti összetartozás napján, hogy összetartoznak, felelősek egymásért és az iskoláért, amely befogadja őket. Az iskola szinte minden diákját, tanárát megmozgató esemény során a résztvevők egymás kezét fogva végigjárták az iskola folyosóit, majd a sportpályán alakították ki a hosszú láncot.

Kapcsolódók

Kimaradt?