Erdélyi meghívottak a miskolci ünnepi könyvhéten

Erdélyi meghívottakkal kezdődött szerdán Miskolcon a 84-ik Ünnepi Könyvhét és 12-ik Gyermekkönyvvásár. A rendezvényen részt vesz a marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó is a legújabb köteteivel, amelyeket Káli Király Istán kiadóvezető és Sebestyén Mihály szerző ajánlanak az olvasóknak.

Az Ünnepi Könyvhét 87 évvel ezelőtt Miskolcon indult Sukpa Géza kezdeményezésére, és ez az a ritka kulturális rendezvény, amely ilyen hosszú ideje működik. A könyvhét ünnepének gondolata annak idején egy Pünkösd vasárnapján fogalmazódott meg és 1927-ben került sor az első rendezvényre – mondta a megnyitó ünnepségen Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere. Az előljáró arra is felhívta a figyelmet, hogy nem hiányoznak a vásárról a határon túli kiadók és szerzők sem. Elmondta, hogy az idei ünnepi könyvhét előtt egy nappal emlékeztek a trianoni békeszerződésre, Magyarország szétdarabolására.

Kosztolányi Dezső annak idején aggodalmát fejezte ki az olvasás jövőjével kapcsolatosan, a mozitól féltette az írott szót. „Reméljük a mostani interaktív világot is túléli és nem versenytársa lesz, hanem kiegészítője a multimédiának” – fogalmazott Kiss Gábor.

Az esemény fő meghívottja Lackfi János József Attila-díjas költő, aki az alkalomra írt szövegét olvasta fel az ünnepi színpadon. A könyvek az emberi törékenység, fenyegetettség lenyomatai – mutatott rá az író, kiemelve néhány jelentős irodalmi remekművet. Például a Pál utcai fiúk csínytevéseiből egy pillanat alatt igazi lét ás igazi halál lesz – mondta. Vagy Raszkolnyikov, Dosztojevszkij regényhőse, ha egy szál virággal becsenget a szomszédasszonyhoz, bocsánatot kér amiért rosszakat gondolt róla, akkor 600 oldalon át teázgatnának békésen. 

Kimaradt?