Hunyad Megyei Magyar Napok: jó hangulat a Zsil-völgyében

Igazi színházi napra került sor a Zsil-völgyében kedden a Hunyad Megyei Magyar Napokon, a megyében turnézó budapesti Trambulin színház jóvoltából – számoltak be szerdán a szervezők. Rendkívüli érdeklődés mellett léptek fel Petrillán, a Scmidt László Művelődési Ház nagytermében, az Egyszer egy királyfi című interaktív darabbal, amelyet a közönség vastapssal és óriási szeretettel fogadott.

Aninószán a Nénje bolond meséi című darabot mutatták be, a református templomban, ahol a közönség szívesen vett részt a játékban. Mindkét településen örömmel üdvözölték a színészeket és kifejezték abbeli reményüket, hogy nem kell újabb egy évig várni a folytatásra.

Ez a föld, amelyen élünk

Ez a föld, amelyen élünk címmel mutatta be verses-zenés összeállítását kedden, Alpestesen, a Hunyad Megyei Magyar Napokon a vajdahunyadi Célpont Ifjúsági Színjátszócsoport. A Téglás Gábor Elméleti Líceum és a vajdahunyadi magyar iskola diákjaiból verbuválódott “társulat”  produkciója, melyet az elmúlt hónapokban számos szórványtelepülésen bemutattak már, rendkívül komoly üzenetet hordoz. Versanyaga, színpadi elemei a magyar nép viharos történelmét bemutatva hirdetik: a szüntelen folytatott küzdelemnek akkor lesz vége, amikor a Földön béke lesz. Addig állandóan tenni kell, “ide kell hozni mindazt, ami jó”, hiszen ez az a föld, melyen élnünk kell.“Úgy próbáltuk összeállítani az anyagot, hogy minden korosztály megtalálhassa az előadásban a neki szóló üzenetet, mindenki magára találjon benne, hiszen egy olyan komoly célért küzdünk, melyet csak együtt, szüntelen munkálkodva érhetünk el“ – fogalmazott Takács Aranka, a csoport vezetője. Az alpestesi közönség a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület táncelőadását is érdeklődéssel fogadta.

Festménykiállítás Brádon

A brádi római katolikus templomban Rácz János és Illés István munkáit tekinthették meg az érdeklődők, akik a vártnál nagyobb létszámban jelentek meg a megnyitón. A művészeket Baráth Árpád brádi RMDSZ elnök mutatta be, aki az eseményről a következőket nyilatkozta: “nem is számítottunk ekkora érdeklődésre, természetesen örömmel tölt el, hogy városunk lakói és a környékbeli magyarok és nemcsak, megtisztelték jelenlétükkel a kiállítást, hiszen ritkán kerül sor ennyi embert megmozgató kulturális eseményre Brádon“.

Igaz ember bort iszik

Azt tartja a mondás, hogy az igaz magyar ember bort iszik. A bor izgalmas, sokféle tulajdonsággal rendelkező nedű, amelynek fogyasztása többet ígér és ad, ha kellő nyitottsággal és érdeklődéssel fordulunk feléje. Ennek jegyében került sor a Hunyad Megyei Magyar Napok negyedik napján, Vajdahunyadon a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központban a Takács pincészet bemutatójára. A szép számban megjelent érdeklődőknek Csávossy György, a mezőgazdasági tudományok doktora, a bor nagy tisztelője és ismerője, valamint Takács Attila borász mutatta be nemcsak a borokat, hanem a kulturált borfogyasztási szokásokat.

A közönségnek a kóstolás mellett alkalma volt megismerni a hét bemutatott borfajtát, a Takács pincészet remekeit, az Erdélyi borverseny  díjnyertes borait. A bemutatott  Chardonnay, Piros tramini, Fűszeres tramini, Herkules, Olasz rizling, muskotály, Rajnai rizling elnyerte a közönség tetszését, a kitűnő hangulatot Csávossy György borokat kísérő gondolatai csak fokozták.

Takács Attila borász a jó bor születéséről is mesélt, elmondta, hogy pincészetében természetes eljárásokkal készül a bor, hiszen a kulturált borfogyasztás egyik alappillére a termelőbe vetett bizalom.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?