TIFF: bemutatkoztak a zsűri tagjai

Még csak hat alkotást láttak a tizenkét versenyfilm közül, de máris az a véleményük, hogy kirívóan erős a mezőny az idei TIFF-en – mondták szerdai sajtótájékoztatójukon a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének tagjai. Az öttagú szakmai testület Cristi Puiu rendezőből, Lynda Myles producerből, Franziska Petri színésznőből, Pálfi György rendezőből és Frédéric Boyer fesztiváligazgatóból, a Tribeca Film Festival művészeti igazgatójából állt össze az idén.

A zsűri tagjai egyetértettek abban, a kolozsvári filmfesztivál szakmailag kimagasló mind a kiválogatott filmek, mind a versenyfilmek, mind pedig a közönség létszámának tekintetében.

„Zsűriztem már Cannes-ban, Berlinben, Velencében, de elmondhatom, hogy sehol nem láttam ilyen éles szemmel válogatott filmeket egy versenyen belül” – jelentette ki Lynda Myles, az Ateliers du Cinema Europeen vezetőtanácsának tagja, aki azt is elárulta, versenyfilmeken kívül is kedvenc rendezőinek alkotásait olvasta a programban, ami arra engedi következtetni, hogy ez egy „nagyon erős fesztivál”.

Nehéz lesz kiválasztani a legjobbat a tizenkét versenyfilm közül, tette hozzá Pálfi György rendező is.  A Taxidermia és a Final Cut – Hölgyeim és uraim rendezőjének azonban elsősorban a közönség hozzáállása tetszik a TIFF-en: „Elképedtem, amikor hétfőn délután 3-kor azt láttam, hogy a mozikban teltház van. Nem tudom, kik ezek az emberek, kikből áll össze a TIFF közönsége, de azt hiszem, nekik köszönhetően él ez a fesztivál” – vélekedett Pálfi György.

A zsűrizési szempontok felmerülésekor Cristi Puiu úgy fogalmazott: elsősorban az első- és  másodfilmes rendezők alkotói szándékát figyeli, arra kíváncsi, amikor nézi a fődíjért versengő alkotásokat. „A mozi olyan, mint az uroborosz, a saját farkába harapó kígyó. Folyton önmagát alkotja újra, önmagát másolja, és ha jól megfigyeljük egy-egy rendező életművét, az is kiderül, hogy egész életükben ugyanazt a filmet rendezik újra és újra” – állította a Marfa și banii (A zseton és a beton) és a Moartea domnului Lăzărescu (Lăzărescu úr halála) rendezője.

A TIFF közönségét, az érdeklődők hatalmas számát értékelte leginkább Frédéric Boyer is. „Itt a közönség tele van fiatalokkal, ami nagyon jó dolog, hisz a fiatalokat vissza kell hoznunk a mozikba. A fesztivál olyan mint a cirkusz: ha nem nézed meg, amikor a városban van, örökre lemaradsz az élményről” – vont párhuzamot a francia szakember, aki elmondta: a TIFF-en vagy más fesztiválokon vetített alkotások nagy részét sem tévében, sem (fesztiválon kívül) a mozivásznon nem lehet látni a jövőben, mert nem veszik meg őket.

Zsűrizési koncepcióját úgy ismertette: mindig amatőrként nézi a filmeket. „Amikor érzem, hogy profivá változtam, beadom a lemondásomat” – tette hozzá Boyer. Meglehetősen nehéz dolga van: Párizsban működtetett filmotékájában több mint hatvanezer művészfilm található, amelyeket vélhetően mind megnézett.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?