Istvánok és Koppányok közös napjai Kolozsváron

Eljött az idő, hogy az Istvánok és a Koppányok összebarátkozzanak Kolozsváron – mondta szemléletesen Gergely Balázs a 4. Kolozsvári Magyar Napok főszervezője az idei rendezvénysorozat első sajtótájékoztatóján. Az augusztus végén, hagyományosan az Államalapítás nemzeti ünnepe körül megrendezésre kerülő Kolozsvári Magyar Napokon megvalósul a szervezők régi álma: Az István, a király rockoperát bemutatják a kincses város Főterén.

Szándékosan időzítették a nemzeti összetartozás napjára a Kolozsvári Magyar Napok idei első sajtótájékoztatóját – jelentette ki Gergely Balázs főszervező a kolozsvári Főkonzulátuson. Az összetartozás ez esetben valóban nem csak szólam: a népszerűségében, költségvetésében és programkínálatában egyre dagadó rendezvénysorozatot ugyanis az EMNP, az RMDSZ és a kolozsvári városi önkormányzat teljes együttműködésben valósítja meg a kolozsvári, illetve a nyári szabadság idejére Kolozsvárra hazatérő magyar lakosság kedvéért.

A házigazda, Magdó János főkonzul úgy fogalmazott: nem véletlenül esett a választásuk éppen június 4-ére, a magyar összetartozás napjára, hisz a rendezvény fénypontját jelentő István, a király rockopera végkicsengése is a nemzeti összetartozásról szól. Ezen túlmenően a mai napon sajnos az árvízzel való közös védekezésben kell megmutatkoznia Magyarországon a nemzeti összetartozásnak,   tette hozzá a főkonzul.   

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta: a csapat tagjaival már tavaly ősszel nekifogtak az idei Kolozsvári Magyar Napok szervezésének, „hogy legalább olyan jól sikerüljön, mint a tavalyi.”  A főszervező hozzátette, az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Kolozsvári Magyar Napok a korábbiaknál nagyobb szabású lesz, a szervezők pedig arra számítanak, hogy az egyhetes rendezvénysorozatra nem csak Kolozsvárról és Kolozs megyéből, hanem egész Erdélyből, sőt, a Kárpát-medence többi részeiből is érkeznek majd emberek.

Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere szerint a városi önkormányzat az idén a hét-nyolc kiemelt fontosságú rendezvény egyikeként kezeli a Kolozsvári Magyar Napokat, az anyagi támogatás összege pedig kétszerese a tavalyinak.

Jazz, blues és Alma együttes

Szabó Lilla programigazgató arról beszélt, hogy a rendezvénysorozat programszerkezete ugyanaz marad, mint a korábbi években, a programpontokat viszont bővíteni fogják. Így például a korábbi évektől eltérően az idén nagyobb hangsúlyt kapnak a dzsessz- és blues-koncertek, amelyeket a Sétatéren, a Kaszinó előtt tartanak majd. Ugyanezen a helyszínen egyébként klasszikuszene-koncerteket is rendeznek majd – tette hozzá. A civil partnerekre és az általuk szervezett programokra az idén is számítanak – mondta. Jó hír a gyerekeknek, hogy idén fellép az Alma együttes – fűzte hozzá.

Legek Magyar Napjai Kolozsváron

A legek rendezvénye lesz az idei Kolozsvári Magyar Napok - mondta Sánta Levente programigazgató. Az István, a király produkció, ami húsz szólistát és 80-100 statisztát vonultat fel, megköveteli ugyanis a 250 négyzetméteres színpadot és az ennek megfelelő fény- és hangtechnikát.

Míg tavaly 160 ezer euróból gazdálkodtak, az idei költségvetés jóval nagyobb, 260 ezer euró lesz, amit pályázatokból és támogatásokból fedeznek majd; az idén a legnagyobb a kolozsvári magyar cégektől kapott anyagi támogatás, amelynek értéke három év alatt megtízszereződött.

Az önkéntesek száma az idén lesz a legnagyobb, több mint 120 fős stáb dolgozik majd. Újdonság az is, hogy – ha sikerül megegyezni az önkormányzattal - az idén a Farkas-utca mellett az Egyetem-utcát is bevonnák a helyszínek közé, itt helyeznék el a rekordnagyságú lacikonyhás standot, és megdupláznák a tavalyi 15 sörcsapot is. A szervezők arra számítanak, hogy az István, a király előadáson a Kolozsvár Főterén megszervezett mindenkori koncertek legnépesebb közönsége vesz majd részt.

István, a király: a magyar nemzeti minimum része

Rosta Mária, az István a király producere arról beszélt, hogy kettős mottóval rendezik a kolozsvári előadást az 1983-as ősbemutató 30. évfordulóján: az egyik szerint az István a király a nemzeti minimum része, hiszen minden magyar egyformán képes örülni neki, világnézettől vagy pártállástól függetlenül, a második pedig Puzsér Róbert kritikustól származik: ami a magyar nemzetnek a Szent Korona, az a magyar népnek az István a király.

Az idei kolozsvári előadás különleges lesz, mivel egy vadonatúj rendezésről van szó, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfus és rendező, a Honvéd táncegyüttes vezetője dolgozik a mű színpadra állításán, és A Társulat adja majd elő. Feke Pál – aki a rockopera címszerepét játssza évek óta, és Kolozsváron is ő lesz majd István – megbízható „régi motoros”, az egyik legjobb magyar musical-énekes, aki a Szörényi-életmű szinte minden darabjában játszott már – tette hozzá Rosta Mária. A kolozsvári előadás egy teljesen új produkció lesz majd, amit a nulláról építenek fel, új díszletekkel, új jelmezekkel is, lesz benne az eredeti, Szörényi-Bródy darabból, A Társulatból, és „a lelkünkből” is – fogalmazott.

Zsuráfszky Zoltán elmondta, maga is szerepelt táncosként az 1983-as István a királyban, az általa vezetett Honvéd együttes pedig a 2003-as, csíksomlyói előadásban. Mindkét változatból szeretne ötleteket áthozni, de a kolozsvári előadás új elemekre és elképzelésekre is épül. A Honvéd táncegyüttes húsz párja mellett legalább ennyi erdélyi szerepel majd az előadásban, őket a helyi tánccsoportok (a Kalotaszeg, az Ördögtérgye és a Szarkaláb néptáncegyüttesek) tagjai közül választják majd a ki a következő időszakban. Az új produkció próbái egy hónapig zajlanak. Zsuráfszky szeretné maximálisan kihasználni a lehetőséget, és „ragyogó István, a királyt” kíván bemutatni.

Feke Pál hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kolozsvári rendezésben is ő játszhatja el az István, a király címszerepét. Azt ígérte: mindent meg fognak tenni majd, hogy nagyon erős előadást láthassanak az emberek a Kolozsvári Magyar Napokon.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?