Maratoni születésnapi gála zárta a TESZT-et

Közel négyórás gálával ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját a TESZT utolsó estéjén a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Noha nem versenyfesztivál volt, így első díjas előadásról sem lehet beszélni, a szakma kedvence egyértelműen az újvidéki Szerb Nemzeti Színház közel hétórás előadása, a Sirály lett. A zárógálán elhangzott: a TESZT, azaz Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó idénre már a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé nőtte ki magát.

A “TESZT-állomás”, azaz a fesztivál üzenőfala megtelt graffitikkel, firkákkal, megjegyzésekkel és kedvenc idézetekkel: véget ért a fesztivál, amely a bánsági, szerbiai és magyarországi régió legizgalmasabb színházi produkcióit igyekszik bemutatni tíz sűrű nap alatt. Naponta két-három előadás, köztük beszélgetések az alkotókkal, koncertek, kötetlen találkozások: minden telt házzal zajlott, legtöbbször két sor pótszéket kellett betenni a nézőtérre, hogy beférjen a közönség.

Hatalmas sikert aratott Csehov Sirály című drámája, amit a jelenlévő kritikusok és szakmabeliek egyöntetűen a fesztivál legjobb előadásaként jellemeztek. A közel 7 órás előadást három, egyenként félórás szünettel játszotta az újvidéki Szerb Nemzeti Színház társulata, a hossz azonban ebben az esetben nem vált a produkció kárára.

TESZT Top 3 – Varga Anikó kritikus: Sirály, A Nagy Füzet, Békeidő

A fesztivál utolsó előadását, a házigazda társulat Parasztoperáját pedig közönségkedvencként lehet elkönyvelni: a vastapsoló, kurjongató nézősereg alig akarta leengedni a deszkákról a bámulatos zenei és színpadi élményt  nyújtó művészeket. Az idei felhozatal tehát már valóban a térség legjelentősebb kulturális eseményei közé emelte a TESZT-et, ahogy azt Balázs Attila igazgató is megállapította a pénteki zárógálán.

TESZT Top 3 – Köllő Kata kritikus: Sirály, A Nagy Füzet, Gardénia

A hatvanadik születésnapját ünneplő társulat megadta a módját: a színpadon az “évtizedek asztalai” köré ültették a meghívott nagy öregeket: színészek, rendezők, ügyelők, irodalmi titkár, szervező, könyvelő – együtt elevenítették fel az elmúlt hat évtized sikerekkel és küzdelmekkel teli évadjait. A társulat jelenlegi, aktív tagjai is kitettek magukért: a színház történetének emlékezetes pillanatait vagy egész korszakait külön erre az alkalomra írt vicces dalokkal idézték fel, amiken a bennfentes közönség hol könnyezett, hol harsányan derült.      

TESZT Top 3 – Andor Norbert televíziós szerkesztő: Sirály, A Nagy Füzet, Gardénia

Énekben sorolták fel annak a 22 alapítót tagnak a nevét, akik 1953-ban nekivágtak a feladatnak: létrehozták az ország hatodik magyar színházát. Felidézték a cenzúra éveit, a szegénységet, azt, amikor kölcsön benzinnel indult turnézni a társulat, amikor az újonnan érkező társulati tagok a színház bútorraktárában laktak, és folyton lerobbantak a rozoga busszal, amellyel kiszállásokra mentek. Hogy hány kis közös történet, élmény és túlélőstratégia tart életben, visz előre egy társulatot, az kiderült abból, hogy a „régiek” ki nem fogytak az anekdotákból.

TESZT Top 3 – Sőregi Melinda dramaturg: Sirály, A Nagy Füzet, Békeidő

A maratoni gála végén a színház négy színészét tüntette ki örökös tagsággal: Koczka Györgyöt, Higyed Imrét, Czegő Terézt és Varga Vilmost. Záróakkordként a jelenlegi társulati tagok közös éneklése következett TESZT-ről, Temesvárról, színházról, múltról és jövőről.

 

Színházi történelem asztalai a színpadon. Balázs Attila igazgató (kezében mikrofonnal) köszöntötte a társulatot Balázs Attila igazgatóként beszédet mondott, színészként zenélt és énekelt Demeter András 1993-tól volt a Csiky Gergely Színház igazgatója Kardos M. Róbert kitűnően parodizálta Tamás Gábort, a közönség ezúttal nem a meghatottságtól, hanem a nevetéstől könnyezett Koczka György (állva) és Mátray László múltidézése Molnos András Csaba, az új színészgeneráció egyik tagja Előkerültek a régi plakátok is. Az Szász Enikő színész, a társulat egykori igazgatója. Ő harcolta ki néhány éve, hogy a színház nevébe visszakerüljön a Az új generáció saját dallal tisztelgett a társulat alapítói és nagy öregjei előtt Higyed Imre is örökös tag lett

Kimaradt?