Bemutatták a Bookfesten Demény Péter román tárcakötetét

Demény Péter kolozsvári író Ghidul ipocritilor (Képmutatók kézikönyve) című román nyelvű tárcakötetét mutatták be szerdán Bukarestben a Bookfest elnevezésű könyvvásáron. Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Kiadók Egyesülete a Bookfestet, amely szerdán kezdődött a fővárosban mintegy kétszáz kiadó részvételével. A könyvmustra vasárnapig tart.

Az idei vásár díszvendége a német nyelvű irodalom, így Németországból, Ausztriából és Svájcból hívtak meg a szervezők könyvkiadókat. Öt nap alatt mintegy háromszáz könyvbemutatót, koncertet és felolvasást tartanak.

A fesztivál nyitónapján bemutatták Demény Péter román nyelven íródott tárcakötetét, amelynek címe Ghidul ipocritilor (Képmutatók kézikönyve). A szerző az MTI-nek elmondta: a kötet megírásának ötletét Radu Paraschivescu román író adta, akinek 2006-ban jelent meg a Ghidul nesimtitului (Az érzéketlen kézikönyve) című sikerkönyve. Ebben a szerző arról ír, hogy a különböző helyszíneken miről ismerhetők fel a pimasz, szemtelen és neveletlen emberek.

Demény portrésorozatában a képmutató embertípusokat választotta ki, és bemutatja, hogy milyen a képmutató tanár, szülő, tanuló vagy például a képmutató szomszéd. A szerző az egyedüli romániai magyar író, aki nemcsak anyanyelvén, hanem románul is ír szépirodalmat. A kötetet Ion Ianosi filozófia- és esztétikaprofesszor, valamint Ovidiu Simonca, az Observator Cultural című román kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese mutatta be.

Kimaradt?