Hétfő este UNITER gála: magyar művészeknek is szurkolhatunk

Május 13-án, hétfőn 21.00 órától kezdődik Jászvásáron (Iaşi), a Vasile Alecsandri Nemzeti Színház nagytermében a Román Színházi Szövetség (UNITER) által megszervezett huszonegyedik Díjkiosztó Gála, amelyet a Román Közszolgálati Televízió (TVR) élőben közvetít.

A Románia legrangosabb színházi elismerésének számító UNITER-trófeára idén több magyar művész is esélyes. Színházi zeneszerzésben végzett alkotói tevékenységéért különdíjban részesül Cári Tibor zeneszerző, zongorista. Debüt-díjra jelölte a szövetség Török Szilviát, a Temesvári Német Színház fiatal tehetségét.

A legjobb férfi melékszereplő kategóriában Bányai Kelemen Barna a Bányavakságban (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és Yorick Stúdió közös produkciója) nyújtott alakításáért (Florin, a román rendőr), Hatházi András pedig a kolozsváriak Hedda Gablerében megformált szerepéért (Brack bíró) kapott jelölést.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjra is a Kolozsvári Állami Magyar színház egyik művészét, Györgyjakab Enikőt jelölték (Elvstedné a Hedda Gablerben), valamint Török Olgát, a Temesvári Német Színház színésznőjét.

Kézdi Imola ismét a legjobb női főszereplőnek járó elismerés jelöltjei között van, ezúttal a Hedda Gabler címszerepéért.

A gálaműsor élő közvetítésben is megtekinthető hétfőn 21.00 órától a Román Közszolgálati Televízió (TVR) 1-es csatornáján, illetve online a www.uniter.ro és a www.tvr.ro honlapokon.

 

Kimaradt?