A szöuli közönség és a kritika is szerette a kolozsváriak előadását

Közel ötszázan tekinthették meg a Koreai Nemzeti Színház nagyszínpadán felépített stúdiótérben a  Suttogások és sikolyok című, Andrei Şerban rendezte előadást  Szöulban, a Kolozsvári Állami Magyar Színház április 29. és május 6. között zajlott turnéján. Köztük volt Jaram Lee színésznő, énekesnő és Nam Inwoo rendező, az Ukcsuk-ga című pansori-előadás alkotói, amely a produkciót az INTERFERENCIÁK 2012 fesztivál alkalmából nagy sikerrel játszották Kolozsváron.

A négy alkalommal előadott Suttogások és sikolyokat a szöuli közönség és a helyi színházi szakemberek rendkívüli elismeréssel fogadták. A Szöuli Színművészeti Egyetem színis diákjai már korábban, a május elsejei próbán megtekinthették az előadást.

Az első fellépést követő állófogadáson Ahn Hosang, a Koreai Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy évek óta tervezték az előadás meghívását, és nem bánták meg, hogy a kisebb méretű nézőtér ellenére éppen erre a produkcióra esett választásuk. A fogadáson jelen volt Kim Yun-Cheol, a Színikritikusok Nemzetközi Szövetségének elnöke, a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetem professzora, akinek ajánlására létrejött a meghívás. Kim Yun-Cheol gratulált a Suttogások és sikolyok alkotóinak és elmondta, örül, hogy Szöulban látja viszont a bukaresti Nemzeti Színházi Fesztiválról és az Interferenciák fesztiválról ismerős arcokat. Andrei Şerban rendező és Tompa Gábor színházigazgató megköszönték a vendéglátást és reményüket fejezték ki, hogy a kolozsvári társulat hamarosan visszatér Szöulba.

A Korea Joongang Dailly május 3-i számában a mostani turné alkalmával interjú közöltek Andrei Şerban rendezővel, aki kiemelte az itteni színházi közönség rendkívüli érzékenységét és intelligenciáját: „Az alapján, amit a koreai turné során megtapasztaltunk, az a benyomásom, hogy a koreai közönség igencsak érzékeny és művelt. Annak idején  A trójai nők című előadást 30 különböző országban mutattuk be, és már akkor úgy gondoltuk, hogy az előadás koreai fogadtatása volt a legkellemesebb azok közül, amit szerte a világban érzékeltünk.”

A turné óta eddig megjelent koreai sajtóanyag egyöntetűen elismerően szól a kolozsvári társulat előadásáról. Kwon Jae-hyun a Dong-a Ilbo nevű lapban május 7-én közölt kritikájában dicséri „az eredeti film álomszerűségét is felülmúló, kiemelkedően erős vitalitású” előadást. Ugyanott  a következőket írja: „Bergman szerint a piros szín a lelket jelképezi: «gyerekkoromban a lelket szárnyas, kék sárkányként képzeltem el: félig madár, félig hal, a belseje vöröses árnyalatokban játszó, nedves hártya.» A román származású híres rendező, Andrei Şerban felvezeti az Ingmar Bergman rendezte Suttogások és sikolyok c. film összetett és kiemelésre méltó részeit, amelyet úgy jelenít meg, mintha egy filmezés próbáin megvalósuló történetfüzér lenne, és amelyet sikerül humorral és életképességgel feldolgoznia.” (a kritika fordítása Lyudmila Atanasova, a koreai Hankuk University of Foreign Studies és a Seongsuk Han hallgatójának munkája).

Kapcsolódók

Kimaradt?