Közeleg a korondi fazekasvásár

A hétvégén immár 35. alkalommal szervezik meg a fazekasvásárt a festett kerámiáiról híres Korondon.

Kovács György, a korondi községháza kulturális referense 1982 óta szervezi a fazekasvásárt. A székelyföldi község fazekasai a kommunista diktatúra idején kaptak engedélyt arra, hogy a Korond peremén fekvő árcsói fogadó területén minden évben augusztus második szombatján és vasárnapján megtartsák a fazekasvásárt. A rendezvény akkor azt a célt szolgálta, hogy a fazekasok ne csak a jelentős turistaforgalommal rendelkező romániai üdülőhelyeken árulhassák a kerámiájukat, hanem csalogassák Korondra a potenciális vevőket.

korond fazakasvasarbent

Mára a fazekasvásár afféle falunapokká alakult. Az árcsói fogadó területén felállított szabadtéri színpadon rezesbandák, néptánccsoportok és kortárs zenét játszó zenekarok lépnek fel, a sportolni vágyóknak pedig focibajnokságot is szerveznek. Ilyenkor látogatnak el Korondra a 11 magyarországi testvértelepülés küldöttségei is.

Kovács György elmondta, hogy a vásáron mindvégig a hagyományos korondi kerámiát próbálták népszerűsíteni. Megjegyezte, a nyolcvanas években elterjedt, piros olajfestékkel díszített tányérokat és kancsókat például nem engedték be a vásár területére. A Korondra látogatók a vásár idején a hagyományos kerámiatárgyak bővebb kínálatából válogathatnak, nem úgy, mint a főutca melletti ajándékboltokban, ahol manapság már kínai bóvli képezi az áru jelentős hányadát. {loadposition kmn}

Kovács György elmondta, hogy általában 25-30 fazekas szokta kipakolni a portékáját, idén is ennyi árusra számítanak, de a helyben készített kerámiák mellett a környéken készült, fából faragott dísztárgyakat, szalmakalapokat, gyöngyfüzéreket és bőrdíszműves termékeket is vásárolhatnak a látogatók. A tavalyi vásár két napján több mint ötezren fordultak meg az árcsói fogadó területén. Az idei rendezvényen első alkalommal díjazzák a legjobb korondi fazekasmestereket.

Kimaradt?