Színész-portrékötetet mutatnak be a Szigligetinél

Székely Szabó Zoltán erdélyi magyar színművészekkel, színházi alkotókkal készült interjúit gyűjti egybe az Egy nemzedék három felvonásban című kötet, amelyet május 17-én, pénteken 17 órától mutatnak be a nagyváradi Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában.

A szerző, Székely Szabó Zoltán a Maros megyei Rücsön született, maga is színészként végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola színészképző szakán 1976-ban. 1976–86 között a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház társulatának tagja volt. 1987-ben Nyugat-Európába emigrált. Jelenleg Bécsben él.

Az interjúkötet, ahogy az alcíme is jelzi – Erdélyi magyar színészek tegnapelőtt, tegnap és ma –, három idősíkban mutatja be a színművészek életét, pályáját: a beszélgetések nagyrészt a 80-as, majd a 90-es évek első felében, illetve 2011-ben készültek. A kötetben a nagyváradi magyar társulat egykori és jelenlegi tagjaival, váradi származású színműveszekkel, illetve a váradi színházban rövidebb-hosszab ideig tevékenykedő színházi alkotókkal készült interjúk is megtalálhatók, így az Ács Tiborral, Fábián Enikővel és Hajdu Gézával készült három-három beszélgetés, csakúgy mint A Nagy Romulus című előadás címszerepét megformáló Szélyes Ferenccel készült interjúk. A váradi születésű Dálnoky Zsókával, Dukász Péterrel, E. Szabó Lajossal és Tatai Sándorral is beszélgetett a szerző, illetve a kötetben szereplők közül még  Zalányi Gyula, Sata Árpád, Parászka Miklós, illetve maga a szerző, Székely Szabó Zoltán is dolgozott a váradi magyar társulattal.

A kötetet Nagy Béla színháztörténész, a Szigligeti Társulat nyugalmazott irodalmi titkára mutatja be.

Kapcsolódók

Kimaradt?