Posztumusz elismerés: Artisjus-életműdíj Cipőnek

A könnyűzenei kategóriákban a Bikini együttes, Jantyik Zsolt, Várkonyi Mátyás, Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker", a komolyzene szereplői közül Zombola Péter, a magyarnótaszerzők közül Gyémánt Ferenc vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjait csütörtökön este Budapesten. Bódi László "Cipő" munkásságát posztumusz szövegírói életműdíjjal ismerték el.

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit négy irodalmi és hét zenei kategóriában díjazza. Az irodalmi díjazottakat egy héttel korábban a könyvfesztiválon ismertették, az irodalmi kuratórium Nagydíját Kántor Péter költő kapta.

Az év könnyűzenei produkciója díjat a Bikini együttes fennállása 30. évfordulója alkalmából a Sportarénában megrendezett tavaly februári koncertje kapta - szerepel az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében. Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker" kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat, ezzel most először jutalmazott a szerzői egyesület elektronikus zenei alkotót.

Az év könnyűzenei szövegírójának Jantyik Zsoltot, a debreceni PG Csoport énekesét választották Szomjas Györgynek a zenekarról szóló Alföldi rock című filmben hallható dalszövegeiért. A könnyűzeneszerzői életműdíjat Várkonyi Mátyás kapta a gálán. Egy különleges és sajnálatosan rövid művészi pálya posztumusz elismerése a 2013-as szövegírói életműdíj, amelyet az egyesület Bódi László "Cipőnek", a Republic énekesének ítélt oda. Méltatásában Bródy János elmondta, hogy ha lehet valakit naiv művésznek nevezni a rockzene köreiben, akkor Cipőre bizonyosan illik ez a jelző.

"Nehéz a szövegírót elválasztani a dalszerzőtől és az énekes figurától, de Cipő dalainak jelentős része épült a költészetbe fordult szövegsorok mágikus erejére, ahol a legősibb dalforma, az énekelt ritmusos szöveg mindig többet üzen a megfejthető jelentésnél" - hangsúlyozta Bródy János az idén márciusban 47 éves korában elhunyt Cipő dalairól szólva.

Az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat Zombola Péter kapta Requiem című alkotásáért, ezzel az eddigi legfiatalabb komolyzenei díjazottat köszöntötte az egyesület.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Jogelődjét 1907-ben alapították. Mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli, a külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?