Magyar klasszikust mutat be a Harag György Társulat

A 2012-2013-as színházi évad hatodik nagyszínpadi bemutatójaként Barta Lajos Szerelem című művét kínálja közönségének a Szatmárnémeti Északli Színház Harag György Társulata – tájékoztatott csütörtökön a színház.

A darabot, amelyet a színháztörténet a magyar Három nővérként is emleget, Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatójának rendezésében láthatja a közönség. A Harag György Társulat volt művészeti vezetője korábban Szatmárnémetiben már színpadra vitte Csehov Három nővérét, amely akkor UNITER-jelölést is hozott a Harag György Társulatnak, Bíró József Csebutikin alakítása révén.

Keresztes Attila egyébként korábban is színpadra állította már Barta klasszikusát a Csíki Játékszín 2005-2006-os évadában. Az akkori előadás Csíkszeredában, Kolozsváron és számos fesztiválszereplés alkalmával jelentős sikert, illetve kedvező kritikai visszajelzéseket könyvelhetett el.

„Az vagy nekem, mi testnek a kenyér”, mondja Shakespeare. Ebben az értelemben Barta Lajos műve éhezés-történet: a szerelem, mint egy falat kenyér, úgy hiányzik abból a világból, amelyben hősei élnek. Ha mégis felsejlik, mint remény, úgy kapnak utána, akár az éhezők az utolsó morzsa után.

Barta darabja a szerelem és a nőiség drámája. Négy különböző nőalak által a szerelem négy évszakát mutatja fel: Böske a tavasz üde harmata, Lujza a nyár forró mámora, Nelli az ősz hamuja alatt pislákoló parázs, az idős szülőpár pedig a tél hólepte nyugalmát idézi. A magyar Három nővérként is emlegetett darab cselekményét – Keresztes Attila értelmezésében – nem a játék sodrása teszi izgalmassá, hanem a szereplők belső vívódásai. Ezek mentén kaphatunk pontos képet a történet koráról és közegéről, a XIX. század Magyarországának melankolikus, sűrű ködbe burkolózó társadalmáról.

Ebben a közegben várják a megváltó szerelmet Barta nőalakjai, akiknek az életében a szerelem pusztán, mint hiány, vagy mint remény van jelen. A várakozás és reménykedés állapotát pedig a történetbe kívülről érkező Komoróczy, a potenciális férjjelölt megjelenése teszi még hangsúlyosabbá, aki, az egyetlen, még ha nem is túl kecsegtető kiútlehetőségként, felerősíti a lányok érzelmeit és szerelemvágyát. Ebben a világában az ő alakja testesíti meg – Pilinszky szavait idézve – az utolsó, „már-már elfúló reményt”...

A bemutatót 2013. április 26-án 19 órától láthatja a közönség. Az Ady Endre bemutatóbérlet tulajdonosai mellett mindazok az érdeklődők is megtekinthetik az előadást, akik 30 lejes helyjegyet vagy 12 lejes állójegyet váltanak a színház jegypénztárában. A korlátozott számban, és kizárólag előadás előtt egy órával árusított állójegyekkel bármely visszamondott, vagy eladatlanul maradt üres helyet elfoglalhatják a nézők.

A Harag György Társulat folytatja a szatmári diákszínjátszást támogató programját, melynek keretében legutóbb a Kölcsey Ferenc Főgimnázium színjátszóit látta vendégül. A legközelebbi bemutatón a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákszínjátszói vehetnek részt díjmentesen.

Az érdeklődők a színház Horea úti jegypénztárában válthatnak jegyet, hétköznap 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 13 óra között, vagy előadások előtt egy órával. Bővebb információkért érdeklődni a 0261-712106-os telefonszámon lehet. Az április 26-i premierre 30 lejes helyjegyek online is válthatók a www.biletmaster.ro internetes jegyértékesítő oldalon keresztül.

A produkcióban Bessenyei István, Lőrincz Ágnes, Némethy Zsuzsa, Rappert-Vencz Stella, Varga Andrea, Poszet Nándor, István István, Galló Ernő, Ciugulitu Csaba m. v., valamint Zilahi-Kató Nóra m. v., Tamba Viktória Hanna m. v., Sándor Boglárka Inkara m. v. látható. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Bianca Imelda Jeremias, aki szintén ismerős lehet a szatmáriaknak, hiszen Keresztes Attila több előadásának is tervezett már jelmezeket és színpadképet.

A Barta Lajos Szerelem című művéből készült előadás májusban és június első felében szerepel a Harag György Társulat műsorán.

Kimaradt?