Felterjesztik a háromszéki Bikfalvát az UNESCO kulturális örökség listájára

A kúriáiról híres Bikfalván 38 hivatalosan nyilvántartott udvarház áll, amelyek mintegy fele megőrizte 18. századi formáját, erre alapozva szeretnék elérni, hogy a háromszéki település felkerüljün az UNESCO szellemi, kulturális örökség listájára, számolt be Ráduly István.

Uzon község polgármestere szerint az önkormányzat úgy fogadta el a falu általános rendezési tervét, hogy az védi az épített örökséget, csak szigorúan szabályzott körülmények között lehet új házakat építeni vagy a régieket felújítani.

Keddi sajtótájékoztatóján a polgármester felidézte, hogy tíz éve dolgoznak azon Várallyay Réka művészettörténésszel és Kerezsi János nyugalmazott iskolaigazgatóval, hogy Bikfalva az UNESCO kulturális örökség listájára kerülhessen. Egy tanulmány keretében leltároztak minden kúriát és parasztházat. Az önkormányzat tervezi, hogy megvásárolja a Simon-kúriát és szeretnék múzeummá alakítani az épületet, emellett adókedvezményeket biztosítanának azoknak a bikfalviaknak, akik az előírások betartásával felújítják házaik homlokzatait.

Az uzoni és háromszéki önkormányzat közösen már tavaly tárgyalásokat kezdeményezett a művelődési minisztériummal, a világörökségi listára való felvétel érdekében. Azóta viszont Bikfalvát felvették az Erdélyi Értéktárba is, sorolta Ráduly István.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?