Szombaton adják át az EMKE-díjakat Kolozsváron

Éves közgyűlése keretében szombaton adja át Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a 2013-as díjait az erdélyi magyar művelődési életben kiemelkedő munkát végező személyiségeknek.

Az erdélyi magyar művelődési élet nagy múltú ernyőszervezete 13 díjat ad át. A díjazottak listáját honlapján tette közzé az egyesület. A táncházmozgalom elindításában játszott szerepéért, a magyar népdal és a régizene minőségi műveléséért, pedagógiai tevékenységéért a csíkszeredai Györfi Erzsébet kap Kacsó András-díjat.

Terepkutatásaiért, módszeres forrásfeltárásaiért és muzeológusi munkásságáért Szőcs Levente, a gyergyószentmiklósi múzeum muzeológusa részesül Bányai János-díjban. Közművelődési és tudományos munkássága elismeréseként Bencze Mihály brassói matematikus kap Kun Kocsárd-díjat.emke

Több évtizedes zenepedagógiai és karnagyi munkásságáért a kolozsvári Tóth Guttman Emesének ítélték a Nagy István-díjat. Rekita Rozália és Jancsó Miklós kolozsvári színészházaspárt kiemelkedő színművészi teljesítményükért és az anyanyelvi kultúra népszerűsítésében szerzett elévülhetetlen érdemeikért tüntetik ki Bánffy Miklós-díjjal.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészét, Pálffy Tibort folytonosan megújuló színészi teljesítményéért és színháza művészi törekvéseiben játszott kiemelkedő szerepéért jutalmazzák Kovács György-díjjal. A Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, Panek Kati élményszerű színészi teljesítményeiért, a kolozsvári magyar színjátszás elkötelezett szolgálatáért kap Poór Lili-díjat.

A képzőművészeknek szánt Szolnay Sándor-díjat kimagasló grafikai-festészeti munkássága valamint művészi közösségépítő tevékenysége elismeréseképpen Székely Géza kolozsvári grafikusnak ítélték oda. Monoki István-díjjal Emődi Andrást, a nagyváradi római katolikus püspökség könyvtáros-levéltárosát tüntetik ki a partiumi könyves műveltség terén kifejtett értékmentő és feltáró tevékenységéért.

Kőváry László-díjat kap Szekernyés János Temesvár és a Bánság helytörténeti kutatásában és annak népszerűsítésében végzett kiemelkedő tevékenységéért. Karácsonyi Zsigmond, a Népújság című Maros megyei napilap főszerkesztője, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) az elnöke veheti át a Spectator-díjat az erdélyi magyar újságíró-társadalom elkötelezett képviseletéért, kiegyensúlyozott újságírói munkásságáért.

A civil szervezetek számára szociális téren nyújtott rendszeres támogatásáért Flóriska Attila kolozsvári üzletember kap Mikó Imre-díjat. Az EMKE életmű-díját posztumusz kapja meg a januárban elhunyt Csép Sándor televíziós szakember, drámaíró az erdélyi magyar kisebbségi modus vivendi kimunkálásában vállalt szerepéért.

Kimaradt?