Selmeczi György, Ferenczes István és Tamás Menyhért is Kossuth-díjat kapott

Két erdélyi és egy bukovinai alkotónak is Kossuth-díjat adott át pénteken, a nemzeti ünnep alkalmával Áder János köztársasági elnök.

Díjat kapott a Kolozsváron született Selmeczi György Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester, zongoraművész, operarendező, érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének egyetemi tanára, a kivételesen sokoldalú művészi pályája, a vokál-szimfonikus, kamara- és kórusművek mellett számos nagy sikerű színpadi előadás és filmalkotás zenéjét is magába foglaló, nagy ívű zeneszerzői életműve, valamint magas színvonalú oktatói munkája elismeréseként.

A Hargita megyei Csíkpálfalván született Ferenczes István József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas költő, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja az erdélyi líra hagyományait posztmodern életérzéssel ötvöző, egyedülálló költői életműve, a székelyföldi magyar irodalmi életben betöltött jelentős szerepe, szerkesztői és irodalomszervezői tevékenysége elismeréseként kapta a Kossuth-díjat.

A Hadikfalván született Tamás Menyhért József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas költőnek, írónak, műfordítónak, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának az erdélyi népköltészeti hagyományokat a bukovinai székely nyelvjárás ízességével ötvöző prózája, a XX. századi magyar történelem súlyos örökségét, a modern kori emberi tragédiákat hitelesen és érzékletesen bemutató életműve elismeréseként adta át a díjat a magyar államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?