Szívrohamot kapott egy Botticelli-festménytől?

Egy férfi Botticelli művének láttán esett össze néhány napja. Az eset újabb bizonyítéka a Firenzében észlelt Stendhal-szindróma létezésének, ami a „szépség túladagolásának” hatására jelentkezik.

Az olasz férfi hétvégén kapott szívrohamot az Uffizi Galériában, a Vénusz születése című Botticelli-mű szemlélése közben. Négy, a múzeumban nézelődő orvos élesztette újra őt, majd a közeli kórházba rohantak vele, ahol jelenleg is ápolják. A spekulációk szerint a Stendhal-szindrómának nevezett, titokzatos jelenség áll az eset hátterében, amikor a szervezet fizikai elváltozásokat produkál művészeti alkotások hatására. Ami még furcsább, a legtöbb ilyen esetet Firenzében jegyezték fel.

„Nem vagyok orvos, csak azt tudom, hogy az olyan műremekekkel teli múzeumok látogatása, mint a mienk is, okozhat hirtelen érzelmi, pszichológiai, sőt fizikai feszültséget is”– mondta az eset kapcsán Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója. „Nemrég valaki Caravaggio Medúzája előtt ájult el” – tette hozzá.

A Stendhal-szindróma, más néven Florence-szindróma tünetei a gyors szívverés, szédülés, ájulás, zavartság, sőt a hallucináció is lehetnek. Nevét azért kapta a 19. századi íróról, mert – ahogy azt 1817-ben, útinaplójában írta – nem tudta feldolgozni a firenzei Santa Croce templomtérben feltáruló műalkotások okozta katarzist és rosszul lett. Az eset nem egyedi: a jelenséget kutató orvos 106 olyan esetet jegyzett fel 1977 és 1986 között, amikor fizikai elváltozásokat produkáltak a műalkotások befogadói – a reneszánsz fellegvárában, Firenzében. 2016-ban egy látogató epilepsziás rohamot kapott, szintén a Vénusz születése előtt. „Kézzel fogható valóság, hogy a Stendhal-szindróma létezik és Firenzére jellemző” – írta a The Guardian kritikusa, aki szerint Firenze kis területén annyi gyönyörű műalkotás koncentrálódik, hogy az valósággal sokkoló lehet. Megpedzi, ez a rengeteg feszültség éppenséggel a múzeumok jegypénztára előtti sorban állással is magyarázható.

Az Oscar-jelölését versenyző magyar animációs filmben, a Ruben Brandtban is pont ez az egyik festmény, amely hasonlóan nagy hatást gyakorol a címszereplőre. A pontos okokat csak az egész filmen átfutó szövevényes nyomozás tárja fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?