2012-ben is a Louvre volt a leglátogatottabb művészeti múzeum

A párizsi Louvre volt a leglátogatottabb művészeti múzeum 2012-ben - hozta nyilvánosságra szokásos évi összesítését a The Art Newspaper című művészeti szaklap, ismertetve a legnépszerűbb kiállítások százas listáját is, amelyre felkerült a budapesti Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt című tárlata is.

A mutatók szerint a francia fővárosban működő intézmény, amely 2007 óta őrzi vezető helyét a világ leglátogatottabb művészeti múzeumainak sorában, 9,7 millió látogatót vonzott tavaly, egymillióval többet mint 2011-ben. A Louvre látogatottságát jelentősen növelte új, iszlám művészeti alkotásokat felvonultató szárnyának megnyitása.louvre

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum a második helyen végzett (6,1 millió látogató) az összesített ranglistán, amelynek harmadik, negyedik és ötödik helyét három londoni múzeum szerezte meg.

Annak ellenére, hogy a leglátogatottabb művészeti múzeumok tízes élmezőnyében alig történt változás a korábbi évhez képest, a brit múzeumok "kitűnő" évet könyvelhettek el 2012-ben, nagyrészt a nyári olimpiai játékok miatt Londonba áramló látogatóknak köszönhetően. A British Museum harmadikként végzett az összesített listán 5,6 millió látogatóval. A Tate Modern, amelynek egyik legnagyobb közönségcsalogatója Damien Hirst retrospektív tárlata volt, egy helyet előrelépve negyedikként végzett 5,3 millió látogatóval. 2011-ben 4,8 millióan keresték fel az intézményt. A Tate ezzel maga mögé utasította a brit National Galleryt, amely az ötödik helyet szerezte meg.  

A hatodik a Vatikáni Múzeum, a hetedik a tajpeji Nemzeti Palota Múzeum, a nyolcadik a washingtoni National Gallery of Art, a kilencedik a Pompidou Központ, a tizedik pedig a szintén párizsi Musée d'Orsay lett.

Meglepő módon a húsz legnépszerűbb tárlat egyikének sem az öt leglátogatottabb múzeum valamelyike adott otthont.

tokioAz év legnépszerűbb tárlata a tokiói Metropolitan Művészeti Múzeum régi holland mesterek munkáit felvonultató kiállítása volt. A Masterpieces from the Mauritshuis (Mesterművek a Mauritshuisból) című tárlat, amelyen Vermeer 1665-ös Leány gyöngy fülbevalóval című képe is szerepelt, naponta 10 500 látogatót vonzott a tokiói galériába 2012 júniusa és szeptembere között. A tokiói intézmény a hágai Mauritshuis királyi képgalériától kapta kölcsön az alkotásokat. A hollandiai művészeti múzeum felújítási munkálatok miatt jövő év közepéig zárva tart. A tárlat az Egyesült Államokban és Olaszországban is vendégeskedik, mielőtt 2014-ben visszatér Hollandiába.

A Rio de Janeiró-i Centro Cultural Banco do Brasil The Amazon: Cycles of Modernity című tárlata a dobogó másik helyén végzett napi 7928 látogatóval. A szentpétervári Állami Ermitázs Múzeum a bronzérmet szerezte meg a 19. századi itáliai festményeknek szentelt kiállításával, amelyre napjában 7747-en tértek be.cezanne

A napi látogatószám alapján a budapesti Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt című tárlata is bekerült a száz legnépszerűbb tárlat közé. Az október 26-tól február 17-ig nyitva tartott kiállítás naponta 3390,  összesen pedig 191 799 látogatót vonzott a The Art Newspaper szerint.

Kimaradt?