Etnovember Brassóban: a vizuális művészetek találkozása a soknemzetiségű város hagyományaival

Háromnapos művészeti-kulturális fesztivál kezdődik szombaton Brassóban a Transilvania Egyetem Faipari és Bútordizájn Karának szervezésében, a három tematikus nap mindenikén a kultúra egy-egy szelete kerül a figyelem középpontjába. A fesztivál a város több helyszínén zajlik: a Transilvania Egyetem aulájától a Cenk alatti Takácsok bástyáján át egészen a Mureșeni Házig, illetve a Filológia Karig.

A rendezvényen idén a centenáriumnak szentelt, több különböző témájú kiállítás is megtekinthető. De emellett lesznek fotó- és grafikai tárlatok, iparművészeti és filmbemutató, rajzműhely és horgolásműhely gyermekeknek, illetve számos könyvbemutató, kiosztják továbbá a fesztivál fotóversenyének Best Photo 2018 díját is – az események szombaton 13 órától kezdődnek és 18 óráig zajlanak a Transilvania Egyetem aulájában. Ekkor kezdődik ugyanazon a helyszínen a román régizene koncert, amelyet 21 órától a Maxwell Street Blues Band (Belgium) Back to Chicago című blueskoncertje követ.

A vasárnap hagyományosan a különböző nemzeti közösségeké a Takácsok bástyájában, ahol 13 órától a barcarozsnyói román gyermekek táncával kezdődik a néptáncos és népzenés bemutató. Őket követi a Korona Fúvószenekar, majd a brassói görög közösség Louloudakia együttese lép a porondra, és megtekinthető lesz a Musashino Egyesület japán művészeti bemutatója. Idén is fellép a bástyában a zsidó közösség tánc- és énekkara, a szász közösség néptáncegyüttese, valamint a brassói Bokréta néptáncegyüttes. A helyszínen kézműves vásár is lesz, amelynek végét a 17 órakor kezdődő fáklyás felvonulás jelzi, amelynek fényei a Takácsok bástyájától a Tanácstérig vezető útvonalon világítják be az óvárost. A végcélban tűzparádé lesz a Hypnosis együttes bemutatásában 17.30-tól Brassó főterén.

A hétfői nap, amely egyben a fesztivál zárónapja is, a költészeti maratoné lesz a Transilvania Egyetem Filológia Karán, a záróakkordot pedig a Norbert Dataeye Médiatéka színjátszói pendítik meg az egyetem multikulturális központjában.

A fesztivál első napjának programja itt olvasható, a második napi program pedig itt tekinthető meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?