A kamaszkori öngyilkosságot „beszéli ki” a marosvásárhelyi Ariel Színház

Két tinédzser öngyilkosságának fiktív történetéből kiindulva beszél a kamaszkori traumákról Háy János Völgyhíd című ifjúsági színműve, amelyet interaktív drámafoglalkozás kíséretében mutatnak be a marosvásárhelyi Ariel Színházban december elején.

A 14 év fölötti nézőknek szóló előadás előbemutatója december 7-én, péntek este 7 órától, bemutatója december 8-án, szombat este 6 órától lesz az Ariel Színház nagytermében (Nyomda u. 4).

A szerző, Háy János e szavakkal ajánlja a művet: „Színmű azoknak, akik túl akarják élni a felnőttek rémuralmát és azoknak, akik túlélték és felnőttek lettek.”A darab egy tragikus eseményből indul ki, de nem nélkülözi a humort és az iróniát sem. A kamaszkori traumák alig felismerhetőek, hiszen a fiatalok renitens viselkedése vagy éppen túlzó engedelmessége sokszor csak külső jegyek, hogy mi zajlik eközben bennük, sokszor örökre a titkuk marad.Az előadást interaktív drámafoglalkozás követi, mely egyrészt továbbviszi a látott történetet, másrészt segít a nézőknek kibeszélni, feldolgozni azt. A foglalkozás vezetésére Gyevi-Bíró Eszter, a budapesti Kolibri Színház drámapedagógusa készíti fel az előadásban szereplő színészeket. Ők a következők: Scurtu Dávid, Halmágyi Éva, Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Gönczy Katalin, Gáll Ágnes, Puskás Győző, Szabó Dániel.

Mindenkivel előfordul tinédzser korában, hogy egy-egy válságos pillanatban eljátszik a gondolattal, hogy eldobja magától az életet. Az előadás izgalmas és gondolatébresztő módon szeretne foglalkozni azzal, hogy miért történhet meg az, hogy egyesek ezt meg is teszik, mondja az előadást beharangozó videóban Vidovszky György rendező, aki két ifjúsági előadást is rendezett már a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Pál utcai fiúkat és A legyek urát.„Az előadás utáni drámafoglalkozás nem az előadás formanyelvét magyarázza, nem egy közönségtalálkozóra hasonlít, hanem sokkal inkább az előadásban felvetett témát viszi tovább, hogy ne maradjon a fiatal nézőkben kibeszéletlenül az, amit látnak” – hangsúlyozta a rendező.

Az előadás tervezője Mátravölgyi Ákos, a zenét Monori András szerezte. Érdeklődni, csoportok számára helyet foglalni a következő telefonszámon lehet: 0747 942181, közölték a szervezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?