Névadóját ünnepli a húsz éves Tomcsa Sándor Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház november 22. és 24. között, háromnapos rendezvénnyel ünnepli meg fennállásának 20. évfordulóját. Az ünnepséggel a névadót hoznák vissza a köztudatba.

„Sokan nem is tudják, miért pont róla nevezték el a színházat, munkássága is kevésbé ismert, mivel kéziratait nehezen lehet felkutatni, új kiadások pedig nincsenek. Holott sokoldalú személyiség, alkotóművész volt: színpadi műveket, színikritikákat, karcolatokat írt, karikatúrákat készített, Tomcsa-esteket tartott. Túl keveset tudunk róla ahhoz képest, mint amit megérdemel” – fogalmazott Nagy Pál, az udvarhelyi színház vezetője keddi sajótájékoztatóján. Hozzátette: most nemcsak a szerepeket írja Tomcsa, hanem ő maga lesz a főszereplő.

A Tomcsa20 elnevezésű születésnapi ünnepség apropóját az adja, hogy a színház 1998. november 6-án tartotta első bemutatóját, a társulat Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját adta elő.

Az elmúlt húsz évben azonban, a kőszínház létrejötte óta nem került színpadra Tomcsa-mű – mindössze egy felolvasószínházi előadást tartottak, illetve ide kapcsolódik az Egy perc Örkény..., Két perc Tomcsa..., Három perc Karinthy..., Öt perc... Színház című produkció, amely a névadó írásait is tartalmazta. „Régóta készülünk arra, hogy megtiszteljük a névadónkat azzal, hogy nagyszínpadra visszük egy darabját” – hangsúlyozta Nagy Pál. A születésnapi ünnepség részeként csütörtökön, november 22-én 19 órakor mutatjuk be egyik leghíresebb, Műtét című művét, amelyet Zakariás Zalán, a színház művészeti vezetője visz színre (a premierre a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet érvényes). Az előadás pénteken, november 23-án 18 órakor is látható (erre a Nyirő József bérlet érvényes). A drámát nyomtatásban is kiadják, a rendkívüli műsorfüzet bemutatója a pénteki előadás után lesz.Csütörtökön, a bemutató előtt, 18 órától a Kulisszák előtt és mögött című emlékkiállítás nyílik meg, a kéziratokat, karikatúrákat, egyéb személyes tárgyakat tartalmazó tárlatot a színház épületében különböző helyszíneken rendezik be. A tárlat anyagának nagy részét a Haáz Rezső Múzeum biztosítja, de a színház továbbra is várja a Tomcsához kötődő személyes tárgyakat, kéziratokat, amelyeket a kiállítás lejárta után visszaszolgáltatnak a tulajdonosoknak.

Pénteken 17 órától személyes hangvételű beszélgetésen idézik fel Tomcsa Sándor emlékét azok, akik személyesen ismerték. A beszélgetést Katona Zoltán újságíró moderálja, és a közönség soraiból is várják majd a hozzászólásokat, emlékeket.

Szombaton 19 órától Pásztor Márk mutatja be Humoreszkek című, Tomcsa Sándor műveiből összeállított egyéni előadóestjét a színház előterében. 20 órától a magyarországi Cannaro zenekar adja elő New York Párizs Budapest zenés műsorát, a háromnapos rendezvény pedig bulival zárul.

A folyamatosan frissülő program elérhető a Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldalán és honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?