A civil kurázsiról szóló izlandi film kapta az Európai Parlament Lux-díját

Benedikt Erlingsson környezetvédelemről szóló, civil ellenállásra buzdító vígjátéka kapta az Európai Parlament 2018-as Lux-díját. Az október 15-én kezdődött és november 13-án lezárult szavazás eredményét szerdán tették közzé.

Az izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült Izlandi amazon (Kona fer í stríð) mellett a parlamenti tagok szavazatai alapján másodiknak futott be Wolfgang Fischer Styx, harmadiknak Mila Turajlic A másik oldal (Druga strana svega) című filmje. A három döntős alkotást Európa-szerte ingyenesen vetítik (részletek itt).Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani a díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, hogy a Lux-díj idei döntősei műfaji és tematikai szempontból változatosak, de közös bennük, hogy főszereplőjük céltudatos, erős nő. Tajani az európai filmipar védelmének fontosságát is kiemelte, megemlítve Oleg Szencov ukrán filmrendezőt, az Európai Parlament emberi jogok védelméért odaítélt Szaharov-díjának kitüntetettjét, aki jelenleg börtönben ül Oroszországban.

Benedikt Erlingsson rendező személyesen vette át a Lux-díjat Strasbourgban, köszönőbeszédében kifejtette, hogy politikusnak érzi magát, hiszen a politikusok is történetmesélők, majd az Európai Parlament tagjait bátornak nevezte, amiért a klímaváltozás ellen harcolnak. A reykjavíki születésű filmes szerint a jövőben a klímaváltozás lesz a legfontosabb politikai téma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?