Magyar Nyelv Napja: Sántha Attilát és Dávid Gyulát díjazták Kolozsváron

Sántha Attilát, a Bühnagy székely szótár szerzőjét és Dávid Gyula irodalomtörténészt, művelődésszervezőt díjazta Kolozsváron a Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett kedd esti ünnepségén az RMDSz, a Communitas Alapítvány és a Kós Károly Akadémia Alapítvány.

Az RMDSz és a Communitas Alapítvány harmadszor ad át díjat november 13-án, a Magyar Nyelv Napján, amelyet 2015 óta Romániában is ünnepelnek. Idén a székely nyelvjárás bemutatásáért Sántha Attila, a Bühnagy székely szótár szerzője vehette át az elismerést a  kolozsvári Bánffy-palota Tonitza-termében szervezett eseményen.Sántha Attila, az 1990 utáni első kolozsvári irodalmár generáció egyik vezéralakja, Gálffy Mózes és Pálfy Gyula nyelvészek nyomdokain haladva állította össze a több mint ötezer szót tartalmazó kötetet, mondta méltatója, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Péntek János. A 2004-es Székely szótár bővített kiadása az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg, szerkesztője Sántha Attila nemzedéktársa, Orbán János Dénes volt. A szerző 13 évig dolgozott az új, Ádám Gyula és Fodor István fényképeivel illusztrált kiadáson, többek között a sajtóban is hirdetett szógyűjtést hozzá. Emellett költőként is tett a székely nyelvért, hiszen tájnyelvi irodalmat írt, hangsúlyozta Péntek János.

A Kós Károly Akadémia Alapítvány Erdélyért Életműdíját Kántor Lajos irodalomtörténész, Egyed Ákos történész és Csíki Boldizsár zeneszerző után 2018-ban Dávid Gyula irodalomtörténész vehette át több mint hatvan éves alkotói tevékenységéért. A testület elnöke, Markó Béla kifejtette, szerinte élet és mű Erdélyben még inkább elválaszthatatlan, mint máshol, elég Kós Károly, Bánffy Miklós, Domokos Géza, Sütő András vagy az idén 90 éves Dávid Gyula életművére gondolni. Az 1957-ben politikai alapon hét évre bebörtönzött irodalomtörténész nem csak műveivel, hanem életével is példaértékű. Markó Béla megköszönte Dávid Gyulának a tartást, pontosságot, őszinteséget, ami szerkesztőként, kiadóvezetőként jellemezte.A dolgok nem összekapcsolódnak, hanem van valaki, aki összekapcsolja őket, ez volt Dávid Gyula az erdélyi magyar könyves és művelődési életben, emelte ki laudációjában Balázs Imre József. Hangsúlyozta, az irodalomtörténész tevékenységének fontos része volt az 1956 Erdélyben. Politikai elítéltek életrajzi adattára 1956-1965 című kötet mellett (Dávid Gyula ebben megjelent börtönévekről szóló visszaemlékezésének részletét Bogdán Zsolt színművész tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlévők), a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon befejezése, illetve az erdélyi magyar kulturális intézményrendszer 1990 utáni újraszervezése is.

Köszönetnyilvánításában Dávid Gyula elmondta, az idén kapott elismerések szembesítették azzal, hogy „amit talán ösztönszerűen, a dolgok természetességéből következően csináltam, annak van valami komolyabb értéke kívülről nézve”. Ez mércét is jelent, amihez az élete hátralévő részében is igazodni szeretne, tette hozzá a díjazott. Az ünnepélyes díjátadót Haáz Bence oboaművész műsora zárta, Takács Aranka oboaművész és Horváth Zoltán zongoraművész közreműködésével.

2015 novemberében hirdették ki azt a törvényt, amely kimondja: november 13-án Románia minden településén hivatalos úton is megünnepelhető a Magyar Nyelv Napja. Ez a törvény azért fontos, hogy soha senki ne szóljon bele abba, hogy kivel és mikor használjuk az anyanyelvünket, hangsúlyozta az ünnepségen Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?