Egy Hargita megyei nyaraló és egy erdei híd díjesélyes Magyarországon

Egy Székelyudvarhely melletti ház és egy Gyergyócsomafalva közelében épült híd is megpályázta a magyarországi Építészfórum szakmai portál által meghirdetett Média Építészeti Díjat, amelyet csütörtök este adnak át Budapesten. Utóbbit a döntőbe is beválogatták.

A Székelyudvarhelyen környékén épült házat a sepsiszentgyörgyi Benedek István és a tusnádfürdői Ravasz Norbert tervezte. A környezetbarát technológiával készült nyaralót egy érintetlen természeti táj veszi körül. A jelenleg Kolozsváron élő Benedek István a Maszolnak elmondta, a 2017-ben elkészült házat két évig tervezték, a kivitelezése is körülbelül ennyi ideig tartott. Részletes leírása itt található, képeket itt nézegethet az épületről.

Bár a Média Építészeti Díj döntőjébe nem került be, a ház az Index különdíját még megkaphatja. A magyarországi portál ugyanis az Építészfórum pályázatára érkezett építészeti alkotások közül ezt is beválogatta a legsikerültebb bioépületeket felsorakoztató listájára. Az Indexen szavazni is lehet a Székelyudvarhely melletti nyaralóra. Benedek István és Ravasz Norbert egyébként nem először pályázik a Média Építészeti Díjra, a „Székelyföldi menedékek” című projektjük tavaly a döntőbe is bekerült.

A Gyergyócsomalva környéki erdőben lévő építészeti projekt csütörtök este díjat kaphat. Az Építészfórumon található leírás szerint a Közúgó nevű híd építését tizenkét – Erdélyből, Felvidékről, Magyarországról összegyűlt – fiatal építész kezdte 2012-ben. Egyik céljuk a kaláka hagyományának felélesztése volt. Ezt a munkát idén is folytatták. A hidat egyébként az Index szintén beválogatta a szavazásra bocsátott listájába. Képeket itt nézegethet róla.

„A koncepció alapját a kidőlt fák által meghatározott alakzat adta. Az egymást keresztező vonalak középen szűkebb, a széleken szétterülő formát határoztak meg. A patakmederrel párhuzamosan megtükröztük a formát és helyeztük egymásra a gerendákat, azokra került a teljes hidat átérő padozat. Az így létrejött új útvonal a meredek oldalról rávezette a hídra az arra járót, majd a legkeskenyebb ponton a finom szögtörés és padozat fektetési iránya a vízesésre terelte figyelmét” – nyilatkozta az egyik tervezője, Szilágyi Norbert az Építészfórumnak.

Kimaradt?