Munkásélet, kisajátítás, elmélet, gyakorlat - Erhardt Miklós kolozsvári kiállításán jártunk

Szerdán nyílt meg, december elejéig látogatható Erhardt Miklós magyarországi intermédia művész kiállítása Kolozsváron.

Erhardt kiállítása három videómunkát tár elénk: az egyik egy korábbi dokumentumfilmje, amely a Vörös enzim címet viseli: a 2000-ben készült munkában olyan munkáskollektíva tagjait szólaltatja meg, akik az ötvenes években foglaltak gyárakat Olaszországban. Hasonló gyakorlatról egyébként mi is beszámoltunk, argentin visszafoglalt vállalkozásokat ismertetve.

Egy másik videómunka Guy Debord 1973-as filmjének, az Egyértelműsítés (A spektákulum társadalma) átdolgozása, Erhardt ugyanis eredeti és egy friss fordítását használta fel itt, a képfelvételeket pedig eltakarta. Tudni kell a művészről, hogy Erhardt A spektákulum társadalma című munkát 2006-ban magyarra lefordította. Ebben a szerző azt vázolja fel, hogy korára - a hatvanas évekre - a látványosság, azaz spektákulum társadalma jellemző, amelyet az autokrata gazdasági élet és az igazgatási, illetve technológiai eljárások állítanak elő.

A harmadik felvétel a Balázs Béla Stúdióhoz fűződik: Dárday István Rongyos hercegnő című, 1974-es munkájának egy jelenetét játssza újra a művész. Az eredeti film alább látható.

Mint az a kiállítás meghívójában olvasható, "a jelenlegi társadalmi, politikai és kulturális helyzetre reflektál. A filmeken olyan emberek monológjaival szembesülünk, akik vereséget szenvedtek különböző rendszerekkel vívott harcukban. A vereség más-más módon fosztotta meg őket illúzióiktól és energiáiktól, és így különböző utakat villantanak fel a múlttal való szembenézésre. A három különböző időszakban készített munkában a művész hozzáállása az empatikus kívülálló pozíciójából az intellektuális, majd a szimbolikus azonosulás felé mozdul el."

A Dispossession (Kisajátítás) című kiállítás a Minerva Házban, a Tranzit.ro szervezésében nyílt meg a Napoca/Jókai utca 16. szám alatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?