Salvador Dali, Marc Chagall és Giorgio de Chirico munkáit állították ki Nagyváradon

Romániában első alkalommal a Nagyváradi Városi Múzeumban tekinthetők meg az úgynevezett Kesauri-gyűjtemény darabjai: a három művész 91, bibliai témájú alkotását. A tárlatot kedden nyitották meg, és 2019. január 30-áig látogatható.

Halk zene szólt a várban, ahol három teremben láthatják a nézők Salvador Dali, Marc Chagall és Giorgio de Chirico eredeti munkáit. Mint a megnyitón Angela Lupşea, a múzeum vezetője elmondta, úgy tűnik, mintha az intézménynek otthont adó várban lenne valami, ami vonzza a bibliai tematikájú kiállításokat. A múzeumigazgató szerint a tárlat újabb bizonyítéka annak, hogy a kultúra nem áll meg a határoknál.  Angela Lupşea kijelentette: reméli, hogy a külföldi turisták számára is vonzó lesz a kiállítás.

Ramona Novicov művészetkritikus szerint mindhárom művész látásmódja látnoki, és munkáik nagyon erős üzenettel szolgálnak. Szavai szerint az alkotók az alapigazságokhoz, a prófétákhoz és evangélistákhoz tértek vissza, a kiállítás szerepe pedig felhívni a figyelmet ezekre az alapigazságokra. Sorina Jecza, a Temesvári Triade Alapítvány elnöke, galériatulajdonos köszöntötte a múzeum csapatát, s azt is bejelentette, hogy Nagyvárad és Temesvár „kölcsönösen előnyös” kulturális partnerségre lépett.

Imre Zoltán, a városi múzeum kultúráért felelős alelnöke elmondta, a fiatal múzeum most került bele a nemzetközi körforgásba, és ő nyilvánította megnyitottnak a tárlatot. A Kesauri-gyűjtemény darabjait első alkalommal láthatja Romániában a közönség.

Imre Zoltán a Maszolnak elmondta, a „nagy” képek elkészítése mellett a művészeknek is meg kellett élniük valamiből, s ezek a tárgyak az önfenntartást segítették. Bár van, amelyből több számozott példány is készült, ezek mindegyikét az alkotók készítették, saját kezük munkája a plakett a metszet, a képek. A folytatásról az igazgatóhelyettes elárulta: Henri de Toulouse-Lautrec és Edgar Degas képeit, valamint a japán metszetművészeit remekeit tervezik kiállítani a múzeumban.

A kiállítás 2018. október 23.–2019. január 30. között látogatható a várban található Nagyváradi Városi Múzeumban. Egy belépőjegy felnőtteknek 20 lejbe kerül, a 7–14 év közötti gyermekeknek 10 lej egy belépő, akárcsak az iskolai csoportos jegy (15 gyermek felett), a 7 évesnél kisebb gyermekek ingyen vihetik be a tárlatra.

A tárlat ismertetője szerint a kiállítás anyagának zömét Salvador Dali alkotásai teszik ki, ezek több tematikus egységbe sorolhatók. Tőle az Izráel tizenkét törzse emlékérme sorozatot, A tízparancsolat illetve  A teremtés hét napja ezüstérme-sorozatokat, a Paternoster sorozat litográfiái mellett egyéb vallásos témájú tárgyakat is láthatnak a múzeum falain és a tárlókban.

Marc Chagalltól az Izrael tizenkét törzse című sorozat darabjait állították ki, a művész a jeruzsálemi Hadassa Kórház üvegablakai számára készítette el ezeket. A szimbolista és metafizikus Giorgio de Chirico a Jelenések könyvét, az Apokalipszist festette meg, talán nem véletlenül az 1940-es években.

A végítélet képei De Chirico ábrázolásában A végítélet képei De Chirico ábrázolásában A végítélet képei De Chirico ábrázolásában Dali előképe Izrael 12 törzséhez (faliszőnyeg) Chagall: Benjámin törzse Dali érmesorozata a 12 törzsről Salvador Dali: A Valles-i Krisztus Imre Zoltán, Sorina Jecza, Ramona Novicov és Angela Lupşea Chagall: Dán törzse

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?