Primanima: nemzetközi mesefilmeket vetítenek több erdélyi helyszínen

Öt erdélyi helyszínre vitte el mesefilm-válogatását a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál.

Székelyudvarhelyen október 20-án szombaton zajlottak a vetítések, keddtől péntekig viszont Csíkszeredában a Kájoni János Megyei Könyvtár alagsorában, Kolozsváron a ZUG Zone.ban, Nagyváradon a Partium Keresztény Egyetem székhelyén, Sepsiszentgyörgyön a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben még el lehet csípni az animációs mesefilmeket. A vetítések ingyenesek.A három korcsoportban (óvodás: 3–6 év; alsó tagozatos általános iskolás: 7–10 év; és felső tagozatos: 11–14 év) megtekinthető válogatást egyórás tömbökben vetítik, mindegyiket közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják. A díjat a szervezők a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról nevezték el, aki idén lenne 91 éves. 

A Primanima gyerekfilmes válogatását zsűri is értékeli, ennek tagjai idén Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék vezetője, Czakó Judit többszörös Arany Olló- és Balázs Béla-díjas vágó, Gelley Bálint animációs rendező, producer.

A válogatásban számos magyar film mellett többek között fiatal francia, német, angol, belga, lengyel, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be. A magyar filmek között többek között vetítik a Kipp-kopp a fűben című Marék Veronika mese adaptációját, illetve a Hajótöröttek című, rajzfilm-sorozat nyolcadik epizódját. A nemzetközi mezőnyben olyan gyöngyszemek kaptak helyet, mint a kanadai A sün otthona című rajzfilm, amelyben egy sündisznót ismerhetünk meg, aki megvédi otthonát az erdő állataitól vagy a Csere, mely azt mutatja be, hogy mi lenne, ha a gyerekek és a felnőttek szerepet cserélnének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?