Elköszöntek tisztelői a Republic frontemberétől a zenész sírjánál

Több ezren kísérték utolsó útjára Bódi Lászlót, Cipőt, a Republic együttes alapítóját pénteken délután a kistarcsai temetőben. A rajongók és tisztelők egy szál sárga rózsával köszöntek el az előadóművésztől.

ctemetes sirko

A 47 éves korában, március 11-én szívbetegségben elhunyt énekes, dalszerző, szövegíró emlékét ravatalánál, gyászoló családja előtt zenész- és pályatársai, barátai idézték fel: Boros Csaba, a Republic tagja, Bródy János dalszerző-előadóművész, Antall István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt szerkesztője, valamint Thürmer Gyula politikus, a Munkáspárt elnöke.

brodybeszel

„A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével" - fogalmazott Bródy János. Mint felidézte, harminc évvel ezelőtt, a sárvári fiatal költők táborában ismerte meg Cipőt, aki ott lejátszotta neki zongorán néhány dalát: „Ösztönös tehetség volt, aki szerette volna magát megmutatni. Elérte céljait, a Republic első nagylemeze után már nem volt kétség, hogy megtalálta azt a formát és csapatot, amelyben otthon érezhette magát".

Bródy János kitért arra, hogy Cipő nehezen tudta elviselni a világgal együtt járó rosszindulatot és gyűlölködést, és azt gondolta, a dalok segítenek ebben. „Igazad volt. Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal. Maradandó műveket alkottál, ahogyan a nagy és korszakos művészek szoktak" - fogalmazott az előadóművész.

republic csonk

Az 1990-ben alakult Republic zenekar nevében Boros Csaba basszusgitáros Anatole France-t idézve arról beszélt, hogy a jövő csupa múltból áll. „Ha így van, a jövőben az általa írt dalokat és szövegeket adjuk tovább gyerekeinknek, hogy majd ők is továbbadhassák, és így Cipő munkássága sokáig élhet tovább" - emelte ki Boros Csaba.

Cipő barátja, Antall István, az MTVA rádiós szerkesztője azt mondta, Cipő színpadi jelenléte személyes gesztusaival volt teljes: „Frontember voltál lövészárkok és elvakult indulatok nélkül, miközben minden szavad telibe talált. Ugyanolyan természetes és közvetlen voltál magán- és színpadi emberként, a mi nyelvünket beszélted, a mi szavainkat ismerted, a mi dalainkat írtad, a mi érzéseinket mondtad, a mi életünket haltad. Szövegírók között egy költő" - tette hozzá Antall István.

ctemetes rozsak

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elmondta: Cipő kérte, hogy ott legyen a sírjánál. „Megtiszteltél barátságoddal, büszke voltam rá. Ez nem a nyilvánosságra tartozott, kettőnknek szólt. Egy másik világról álmodtál, amelyben nem a pénz számít, hanem a munka, a tisztesség, a szolidaritás, a becsület a nagyobb érték" - hangsúlyozta a politikus.

ctemetes kiseret

„A nagy hét előtt vagyunk, húsvét hajnalán van a feltámadás. Isten feltámaszt téged az utolsó napon. Béke veled" - mondta a szertartást vezető pap. Közben a hangszórókból keserves sírás hallatszott, valószínűleg Cipő édeanyjáé, aki egyeten fiát vesztette el.

A temetésen ott volt mások mellett Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Balázs Fecó, Leskovics Gábor, Charlie, Szigeti Ferenc, D. Nagy Lajos és Benkő László, a Hooligans együttes valamint Horváth Csaba szocialista politikus.

Republic koncert  jotekonysagi eladas

A pop és a rock határán működő Republic dallamos muzsikája, könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei az első lemez, az 1990-ben kiadott Indul a mandula óta markánsan jelen voltak a magyar könnyűzenében.

Az öttagú Republic számos szakmai elismerést kapott, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is átvehették. Lemezeik nagy példányszámban fogytak, a legutóbbi album, a Bólints, Tibi! tavaly jelent meg. Cipő zenét írt mások mellett Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is.

Kimaradt?