„Hatalmas bordélyháznak" nevezte egykori szólistája a moszkvai Nagyszínházat

Újabb árnyékot vet a moszkvai Nagyszínház imázsára egykori szólistájának azon állítása, amely szerint a társulat női táncosait arra kényszerítették, hogy megosszák ágyukat az intézmény vagyonos pártfogóival.

Anasztázia Volocskova azzal vádolta meg Anatolij Ikszanov igazgatót, hogy „hatalmas bordélyházat" csinált a Bolsojból. Volocskovát 2003-ban rúgták ki a társulatból, mert a vezetőség szerint túlságosan magas és súlyos volt ahhoz, hogy a férfi táncosok megemeljék. Az egykori szólista vasárnap nyilatkozott az állami kézben lévő NTV televíziós csatorna beszélgetős műsorban, és állításait később egy rádiós interjúban is megismételte.anastaziavolockova

„Tíz évvel ezelőtt, amikor a színház kötelékében táncoltam, rendszeresen kaptam olyan utasítást, hogy osszam meg az ágyam az oligarchákkal" – idézte Volocskovát a BBC News. - A lányokat arra kényszerítették, hogy előkelő vacsorákon vegyenek részt és előre figyelmeztették őket, hogy az este várhatóan az ágyban fog végződni. Amikor pedig megkérdezték, hogy mi történik, ha visszautasítják a dolgot, azt a választ kapták, hogy nem mehetnek turnéra, vagy színpadra sem léphetnek a Bolsojban. Volocskova szerint mindez főleg a balettkar tagjait érintette, de olykor a szólótáncosok is bekerültek a képbe.

A vasárnapi műsor vendége volt Nyikolaj Cickaridze, a Bolsoj magántáncosa is, akinek nem titkolt célja, hogy átvegye a vezetést a 2000-ben kinevezett Ikszanovtól. Valószínűleg mindketten magas beosztású kormánytagok és a Kremllel kapcsolatban álló iparmágnások támogatását élvezik, akiknek célja, hogy kiterjesszék befolyásukat az állami színházra, amelynek költségvetése tíz év alatt évi 12 millió dollárról 120 millió dollárra duzzadt.

Ikszanov korábban azzal vádolta meg Cickaridzét, hogy olyan légkört teremtett a színházban, amely előkészítette a terepet a művészeti igazgató, Szergej Filin ellen elkövetett január 17-i, savval történt támadáshoz. A 39 esztendős táncos, akinek neve nem szerepel a Filin elleni támadás gyanúsítottjai között, visszautasította az igazgató állítását, és annak bizonyítékaként látja az esetet, hogy Ikszanov vezetése alatt bűnbe és erőszakba süllyedt a színház. A műsorban Cickaridze a Bolsoj rekonstrukciójának elmismásolásával, a repertoár tönkretételével és a táncosok rabszolgaként kezelésével vádolta Ikszanovot. Arra a kérdésre pedig, hogy készen áll-e az igazgatói poszt átvételére, a táncos határozott igennel felelt.BolshoiTheater

Az AP hírügynökség szerint az NTV műsora egyértelmű jele volt annak, hogy Ikszanov pozíciója veszélybe került: az igazgatót ért vádakra és bírálatokra ugyanis nem kerülhetett volna sor a kormány magas rangú tagjainak jóváhagyása nélkül. Orosz sajtóértesülések szerint Cickaridze pártfogói között van Szergej Hemezov volt KGB-ügynök is, aki közeli kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal és jelenleg egy állami irányítású iparvállalat vezérigazgatója.

Ikszanovot a Nagyszínházban tartott keddi sajtótájékoztatón szembesítették Cickaridze és Volocskova állításaival. Az igazgató nem kívánta kommentálni a műsorban elhangzott „ostobaságokat és szennyet". Cickaridze terveire reagálva elmondta, hogy a táncosnak jogában áll azt gondolni, hogy képes elvezetni a Bolsojt, ő maga azonban nem tartja erre alkalmasnak, mert mint mondta, a „rágalmazáson és a hírnéven kívül más kvalitásokra is szükség" van egy ilyen pozícióhoz.

Múlt héten a Bolsoj 300 művésze fordult nyílt levélben az orosz államfőhöz, hangot adva azon meggyőződésüknek, hogy a savtámadás ügyében letartóztatott Pavel Dmitricsenko csak a rendőrségi nyomás miatt ismerte be a felbujtó szerepét. Dmitricsenko állítólag az élettársa, Anzselina Voroncova - a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a művészeti igazgatóval, aki megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét a táncostól. A feszültség enyhítése érdekében Ikszanov ígéretet tett arra, hogy az ügy kimenetelétől függően Dmitricsenko a társulat tagja maradhat.bolshojbelso

Ikszanov pártfogója, Mihail Svidkoj korábbi kulturális miniszter, aki jelenleg a Kreml nemzetközi kulturális kapcsolatokért felelős követe, egy múlt havi interjúban elismerte, hogy Cickaridze az ország néhány legbefolyásosabb emberének pártfogását élvezi, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Putyin és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök távol tartja magát a csatározásoktól.

Valeria Uralszkaja, a Ballet magazin szerkesztője szerint a nagy pénz a felelős a konfliktus elmérgesedéséért. Mint mondta, ahogy az életben, úgy a művészetben is rengeteg üzleti célú feladat jelenik meg ilyenkor. Húsz évvel ezelőtt kevesebb pénz forgott körbe, kevesebb külföldi turné volt és a táncosok több időt fordítottak a gyakorlásra. Anna Gorgyejeva kritikus szerint a táncosok egy része nem érti, hogy egyesek miért kapnak engedélyt külföldi turnézásra, illetve sokan nehezményezték Filin szereposztási gyakorlatát is.

Kimaradt?