Ötvenéves a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola

A Kovászna Megye Tanácsához tartozó sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolát 1968-ban hozták létre, a jubileumi évforduló tiszteletére az elmúlt napokban több ünnepi eseményt is szerveztek: a rendezvénysorozat gálával ért véget, ahol a népiskola tanítványai mutatkoztak be és köszöntötték az egykori kollégákat, intézményvezetőket is.

„Egy intézmény életében öt évtized hosszú idő, oktatási-kulturális intézmény esetében öt évtized pedig sok száz diákot jelent. A Művészeti és Népiskola az elmúlt öt évtizedben több átalakuláson ment át, de minden alkalommal kialakította saját hangját. Generációk számára vált meghatározó kulturális-oktatási intézménnyé, nemcsak kiszolgálta, de formálta, művelte a háromszéki közösség kulturális igényeit. Igazi népiskolává nőtte ki magát” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki azt is jelezte, az elkövetkezőkben még tovább bővül a népiskola tevékenységi köre.„Egyre erőteljesebb az igény arra, hogy a művészeti oktatáson kívül a hagyományos népi mesterségekkel foglalkozzanak vagy szakmát tanuljanak. Amikor a vállalkozói szféra munkaerőhiányra panaszkodik, lépnünk kell, ezért a szakmai oktatás sokszínűsítésén dolgozunk: pincér, szakács, sommelier, barista, fényképész, fotófeldolgozó, szabászati és varrótanfolyamokat szervezünk, a továbbiakban pedig ezt az irányt is bővítjük. Úgy érzem, van erre érdeklődés, ami számunkra egyben motiváció is, hogy további új utakat keressünk a meglévők mellé” – mondta Gáj Nándor igazgató.

Arról, hogy az elmúlt 50 év során mennyire formálódott át az népiskola tevékenysége, jó képet fest az évforduló alkalmából rendezett eseménysorozat: a sepsiszentgyörgyi Lábasház alagsorában népi díszítőművészeti alkotásokat, azaz faragott bútorokat, használati tárgyakat állítottak ki közösen a Hargita megyei népiskolával, a sepsiszentgyörgyi Köntés Galériában pedig a kolozsvári társintézmény, a Tudor Jarda nevét viselő népiskola diákjainak festményeit lehet megtekinteni október 20-ig. A gálán fellépett a zágoni fúvószenekar Musát Gyula vezetésével, valamint a Daniel Neagoe és Raluca Boeru által betanított szitabodzai néptánccsoport, balettkoreográfiát mutattak be Tüzes Csilla tanítványai, míg István Ildikó és Mihály Pál erdővidéki tanítványai néptánccal léptek fel.

A gálaműsor keretében emlékoklevéllel és virágcsokorral köszönték meg Vadász Juditnak, Benkő Gizellának, Szinte Csabának, Cserkész Bélának, Könczei Csabának az intézmény egykori munkatársainak évtizedes tevékenységét. Megemlékeztek Orbán Dezső és Kónya Ádám igazgatókról, akik a kezdetektől formálták a népiskola szellemiségét. Köszöntötték Gáll Borbála, Lakatos Béla, Musáth Gyula és Szabó Gábor, Szilágyi Béla egykori igazgatókat, akik szakmai tudásukkal, kiváló emberi hozzáállásukkal nemcsak a kollégákat motiválták, hanem aktívan hozzájárultak a Művészeti és Népiskola sikeréhez. Nem lehettek jelen személyesen Szilágyi Mária és Szilágyi Zsolt korábbi igazgatók, akik hosszú éveken keresztül formálták a népiskola irányvonalát, oklevelüket a népiskola tanára, Szilágyi Zsolt Herbert vette át.

Kimaradt?