1930-as években írt amerikai regényből készül előadás Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház fiatal rendezőknek szóló pályázatat megnyerő Mădălin Hîncu mutatkozik be Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? regénye alapján készült színpadi adaptációval.

A fiatal szerző Bukarestben, a Ion Luca Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, Ducu Darie osztályában. A regény színpadi adaptációját ő maga írta és rendezte, a szöveget Sándor László fordította magyarra, közölte a színház.Az előadás bemutatója szombaton 19:30-tól lesz a Nemzeti Színház kistermében. A következő előadást október 14-én, vasárnap este szintén 19:30-tól tekintheti meg a közönség. A bemutatóra érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. A 16 éven felüliek számára ajánlott előadás román felirattal követhető.

A harmincas évek amerikai gazdasági válságának közepén Gloria és Robert egy maratoni táncverseny résztvevőiként az utolsó leheletükig küzdenek a kitűzött díjért, amely esélyt adna nekik egy jobb életre. Drámájuk alapja egy mélyen egzisztenciális kérdés: létezik-e békesség az emberi lét káoszában? Ez a kérdés pedig a maratoni utazás során továbbiakat szül: milyen jelentősége van az igazságnak egy olyan társadalomban, ahol a valóság manipulálása sokkal fontosabb, mint maga a valóság? Hol helyezkedünk el erkölcsileg mi, egyének, egy olyan világban, ahol semmi sem az, mint aminek látszik? És ami ennél is fontosabb, mennyire vagyunk hajlandóak elfogadni azt, hogy kik vagyunk valójában?

A Horace McCoy által megrajzolt világban a szereplők a kétségbeesés és a létfenntartás határán egyensúlyoznak, ám tehetetlenségük ellenére is szembeszállnak a kegyetlen valósággal egy jobb jövő reményében.

Szereposztás: Varga Andrea, Varga Balázs, Bartha László-Zsolt, Nagy Dorottya, Bokor Barna, Kiss Bora, Kádár L. Gellért, Simon Boglárka Katalin, Kádár Noémi, Csíki Szabolcs, Kocsis Anna, Bálint Örs, Borsos Tamás, Szabó János Szilárd. Díszlet-és jelmeztervező: Răzvan Bordoș. A díszlettervező asszisztense: Huszár Kató. Dramaturg, rendezőasszisztens: Szabó Réka.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?