József Attilában is ott a groove - Szirtes Edina Mókus & Jammal megmutatják

Sok elektromos „ketyerét” használ, mégis az emberi tényező a legfontosabb Szirtes Edina Mókus zenéjében: minden koncertje kicsit más. A laza, de korántsem felszínes világzenei előadó Fekete János Jammal beatbox-virtuózzal turnézik Erdélyben, a magyar irodalom klasszikusait és kortárs szövegeket adnak elő.

Szerda délután a kolozsvári János Zsigmons Unitárius Kollégiumban csíptem el a Csillagom-turné egyik koncertjét. Mókus hegedűje, énekhangja és a több szólamot rögzítő, majd visszajátszó looper segítségével egyedül szolgáltatta a dallamot és kíséretet, a ritmusszekció pedig Jammal volt, aki egy szál mikrofonnal teljes dobfelszerelést képes helyettesíteni, sőt a fogmosástól kezdve a tévéhíradóig szinte bármit leutánoz.

„Maga az ember a hangszer” – mutatott rá a beatbox lényegére Mókus a koncert után, amikor leültünk beszélgetni. Jammalt először a 2016 decemberében megjelent Ki viszi át? című, megzenésített verseket tartalmazó lemezéhez hívta el, a mostani turnén azóta született dalokat is előadnak. A beatbox „groove”-ot ad a néha túl szomorú hegedűnek, ezzel közelebb hozza a fiatalokhoz a verseket Mókus szerint. „Ez egy tudatos választás volt, bevallom, nem szabad elriasztani őket valami túl komollyal. Kicsit félnek a verstől, pedig tizenéves korban az a minden, a mélység kivésése bennünk, a rácsodálkozás, a szívnek pedig a végtelen megtapasztalása. Annyira szerettem volna átadni, hogy én is akkor kezdtem el József Attilát olvasni és megzenésíteni!” – mesélte.Mókus első József Attila-megzenésítése egyébként annyira jól sikerült, hogy a Ki mit tud? verseny országos zsűrije nem hitte el, hogy valóban ő írta. „Akkor nagyon zokon vettem, egy 18 éves gyerek hogy ne venné zokon” – emlékezett Mókus. „Most már tudom, hogy ez egy jó kritika volt, ezzel dicsértek” – tette hozzá.

A dalszerzés mellett színházi zeneszerzőként is aktív alkotónak nem esik nehezére átjárni a klasszikus, a folk, a jazz és a popzene között. Klasszikus zenei képzettsége van – a szegedi konzervatóriumban végzett – de játszott jazz-zenészekkel, cigánymuzsikusokkal és popelőadókkal is. „Mindegyiktől tanultam valamit és azt gondolom, hogy a kellő ízléssel és tisztelettel mindegyik a javát szolgálja a zenének” – állapította meg. A borzonti származású Baricz Gergővel is fellépett, többek között egy Coldplay-feldolgozást adtak elő.

„Az összes zenémre jellemző, hogy valami sokmindenféleségből tevődik össze. Úgy szoktam mondani, hogy olvasztótégely vagy turmixgép – ez nem túl szép hasonlat – de mindent beleteszek, amit szeretek, és aztán én magam úgy formálom a zenét, ahogy belőlem kifakad, de az alapja abszolút a klasszikus zene” – magyarázta.A loopert már évek óta használja Mókus, szerinte nagyon jó gyakorlási módszer, szinte kötelezővé kellene tenni a zeneoktatásban. „Kicsit olyan, mint a metronóm: ha felveszek valamit és pontatlan, nem foghatom másra. Könyörtelen a looper, ez egy számítógép, nem javít ki semmit. A zenésztársam, ha én egy picit lemaradok, jön utánam. A gép nem. Minden zenésznek ezzel kellene gyakorolnia, mert hallja, hogy mit csinál” – mondta. A loopernek köszönhetően a közönség fültanúja annak, hogy miből áll össze egy-egy dal. Nagy teret ad az improvizációnak is: a dalok szerkezete rögzített ugyan, de azt sokféleképpen ki lehet tölteni, és ez még a zenésztársaknak is gyakran meglepetés – ezt olvastam le legalábbis Jammal elismerő mosolyából.A Csillagom-turnén elsősorban klasszikus magyar költők szövegeit hallhatjuk - „ezek a versek valahogy annyit adnak, hogy nem tudom őket kiverni a szívemből” – de néhány kortárs szerző is akad, például Oláh-Horváth Sári, a turné címadó dalának (Csillagom) költője, aki a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen tanult rendezést Bocsárdi László osztályában, és az itteni Nemzeti Színházban bemutatott A köd című sorozatához is Mókust kérte fel zeneszerzőnek. Ő rendezett videoklipet József Attila Bolyongok című verséből készült dalnak is.

A marosvásárhelyi közönség csütörtök este 20:30-tól a Jazz & Blues Clubban hallhatja a Csillagom-koncertet, pénteken 12-kor Brassóban, a Redut Kulturális Központban tart diákkoncertet az együttes, este 21 órakor pedig a sepsiszentgyörgyi Szimplában lépnek fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?