Száz éve először nyílt magánalapítású művészeti múzeum Bukarestben

Csaknem száz éve először alapítottak magánmúzeumot Bukarestben, és több évtizede először nyílt kiállítóhely egy kifejezetten erre a célra kialakított új épületben a fővárosban.

A Kortárs Művészeti Múzeum (MARe) elsősorban az utóbbi fél évszázad román képzőművészetének bemutatására vállalkozik a Primăverii (Tavasz) negyedben egy újonnan elkészült, labirintusszerű, ablak nélküli szűk folyosókat korszerű kiállítóterekkel ötvöző ötszintes épületben.

Az egykori Ceaușescu-rezidencia közelében található, 1200 négyzetméternyi kiállítási területtel rendelkező kulturális intézmény építészetileg is szervesen kapcsolódik a kommunista múlthoz: az épület annak az 1939-ből származó villának a helyén áll, amelyet a sztálinista korszak rettegett ideológusa, Ana Pauker román külügyminiszter használt, a múzeum építői pedig megőrizték az alapozás egyes részeit, köztük az alagsorban kialakított bunkert, amelyből hangszigetelt nézőteret alakítottak ki.A MARe első két szintjén állandó tárlat kapott helyet Korlátolt felelősségű stilisztikai változatosság címmel, amelyet román képzőművészek 1965 - a kommunista rezsim kulturális „nyitása” - után készült, „tűrt” vagy „támogatott” kategóriába tartozó alkotásait mutatja be.

„A MARe kritikai betekintést nyújt abba, milyen kockázatokat vállaltak, milyen sikereket értek el és milyen kompromisszumokat kötöttek a kommunista diktatúra idején, illetve az annak 1989-es bukása utáni években alkotó román művészek” - idézte a Mediafax hírügynökség Erwin Kesler múzeumigazgatót, aki évek óta gondozza és az ország számos városában kiállította a MARe fő mecénásának számító Roger Akoury libanoni üzletember műgyűjteményét.

A további szinteken a Mennyország a pokolban című, húsz román képzőművész vallásos témájú alkotásait bemutató időszakos tárlat kapott helyet. Bár a MARe elsősorban a román kortárs művészet megismertetését célozza, évente három elismert külföldi művészt is meghívnak kiállítani. Elsőként Jeff Wall kanadai fotóművész munkásságából nyújtanak ízelítőt a bukaresti közönség számára: a MEN című kiállítás 2019. január 28-ig látható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?