Abszurd szociofilm amatőr szereplőkkel - a Virágvölgyet néztük meg a Filmtettfeszten

A magyar filmekre szerinte nem mindig jellemző hitelesség volt Csuja László filmrendező célja az amatőr szereplőkkel forgatott, a valóság elemeiből építkező, de attól mégis elemelt Virágvölgy készítésekor. A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál East of the West szekciójának zsűridíját elnyerő filmet Csíkszeredában és Kolozsváron is vetítette a 18. Filmtettfeszt.

Október 5. és 7. között a Csíki Mozi adott otthont a Filmtettfeszt csíkszeredai válogatásának. Péntek este 8 órától, Csuja László Virágvölgy című filmdrámáját közönségtalálkozó keretében tekinthették meg a nézők, a rendező szombat este Kolozsvárra is elkísérte filmjét.Mint megtudtuk, a filmet a hétköznapi valóságokra építették fel, mindezt felfokozottan, már majdnem abszurd módon. A hitelességre fektették a hangsúlyt a forgatások során, amelyet amatőr színészek segítségével értek el. A történet szerint a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni neki. Már-már feladná, amikor találkozik a jószívű Lacival, aki segíteni akar neki, és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

„A szerepeket fel kellett építeni, így az amatőrök jelenlétére támaszkodtunk. Ők személyesen is kapcsolódnak a történethez, hozzájuk lett igazítva, így még hitelesebb a sztori” – mondta portálunknak Csuja László, a film rendezője. Tájékoztatása szerint a főszereplők karakterei felülírták az addig megírt forgatókönyvet. Lényegében a szereplőkre. Réti László speciális olimpiai bajnokra és Berényi Bianka közösségi média-sztárra illesztették a szerepeket, és fordítva. A filmben levő tyúkos jelenetet például Bianka ihlette, akinek különleges képgyűjteménye és egyre nagyobb követőcsoportja van az Instagramon.A közönségtalálkozó alkalmával kiemelték a kézikamerás operatőri munka szépségét, pontosságát. Az egész filmben dominálnak a színek, erősek a kontrasztok. „Nagyon sok olyan magyar film van, amelyek szürkések, nyomasztóak bennük az árnyalatok, a színek, ezért is tartottuk fontosnak, hogy a forgatáson figyeljünk erre”- mondta a rendező.

A produkció cselekménye olyan problémákat, kérdéseket vet fel, amelyekkel a hétköznapokban is találkozhatnak a nézők. Ilyen a boldogságkeresés, a család, az érvényesülés. Ezt a filmben két ellentétes karakterű szereplővel szemléltetik, hiszen míg Bianka a pillanatnak él, addig Laci megfontolt. Így pillanthatunk be a mindennapok gondjaiba, és érezhetjük át azt, hogy egy apró döntés hogyan indíthatja el változások egész spirálját egy-egy ember életében.A forgatás helyszíne sem mindennapi: specifikus, valahol a vidék és a nagyváros határán helyezkedik el, ahol a szereplők nagyjából „önmagukat játszották el”.

A csíkszeredai közönségtalálkozón felvetődött a kérdés, hogy miért ismétlődik a filmben az Ocho Macho együttes legnépszerűbb dala, a Jó nekem. „A szám szövege és hangvétele illik a cselekményhez, a film mondanivalójához” – válaszolta Csuja László. Egyfajta kelet-európai életérzést mutat be, amolyan „sírva vígadást”.

A filmben akadtak olyan szereplők is, akik nem háttérszínészek voltak, nem is statiszták, egyszerűen csak a forgatási helyszínre tévedt emberek, aki végül „szerepet” kaptak benne, derült ki a beszélgetésből. „A meglátásom az, hogy a későbbiekben, idővel és merész próbálkozások által egy műfaj is kialakulhat ebből, nehézsége, hogy időigényes” – zárta gondolatait a rendező.

Kapcsolódók

Kimaradt?